Judas Iscariot – Of Great Eternity

In de tweede helft van de jaren ’90 is toch wel een onvoorstelbare hoeveelheid aan kwalitatief uitstekende black metal opgehoest. Waar de meerderheid van die bands Europese roots hadden, was er ook al een dozijn bands aan de overkant van de Grote Plas die een riedeltje mee krijste. Judas Iscariot was al vlot een bekende naam. Deze eenmansband maakte black metal volgens het Burzum-model, dus geen blastbeats, maar sfeer. Eerlijk is eerlijk, Ahkenaten was zelf een vrij waardeloze drummer, dus heel snelle nummers waren ook niet mogelijk.

Of Great Eternity is een re-release uit 1997 en dus bijna 24 jaar oud en al bijna 24 jaar in mijn bezit. Opvallend is het gebruik van drie puntjes voor en achter de songtitels. De derde langspeler van Judas Iscariot is, zonder twijfel van mijn kant, de beste release die door Ahkenathen is uitgebracht. Opener …the Heavens Drop with Human Gore… is meteen ook het beste nummer van de band. Zo, dat is eruit. Die openingsriff alleen al, wauw! Daarna volgt het (bijna) instrumentale …I Filled with Woes the Passing Wind…, een heerlijk melancholisch nummer dat eigenlijk nog te kort is met een totale duur van zes minuten.

Niet alles kan in goud veranderen, want …Then Mourns the Wanderer… is van een lager niveau dan de rest van deze plaat. Het nummer loopt niet lekker en valt halverwege bijna stil. …For the Last Judgement Draweth Nigh… is dan weer een geweldig nummer, dat eigenlijk uit maar twee riffjes bestaat, maar die lopen echt heerlijk in elkaar over. Ja, Ahkenaten kan wel een paar goede liedjes schrijven. …Call to Heaven for Human Blood… is dan weer meer mid-tempo, met een black ‘n roll midden- en slotstuk, wat anno 1997 dus vrij nieuw was. Ik heb geen idee of het toen al black ‘n roll heette, maar dat is het wel. Oh ja, de laatste minuten zijn wat de Engelsen ‘cringy’ noemen, want Ahkenaten kan dus echt niet drummen. We sluiten af met …Our Sons Shall Rule the Empire of the Sea…. Man, dat is een gaaf begin van een nummer! Dat is ook meteen het beste van dit nummer, want na een minuut of drie gaat het tempo omlaag en kabbelt het nummer nog zes minuten door richting het einde. Dat is een beetje jammer, want daar had meer in gezeten.

Al met al is Of Great Eternity een klassieker uit een geweldige periode voor black metal. Judas Iscariot zou nog een paar albums met een fatsoenlijke drummer uitbrengen en dat ging ten koste van de sfeer zoals op dit album, maar het kwam de muziek wel ten goede. Heaven in Flames en Embrace the Corpses Bleeding zijn hier een goed voorbeeld van.

Label:

Moribund Records, 2021

Tracklisting:

  1. …the Heavens Drop with Human Gore…
  2. …I Filled with Woes the Passing Wind…
  3. …Then Mourns the Wanderer…
  4. …for the Last Judgement Draweth Nigh…
  5. …Calls to Heaven for Human Blood…
  6. …Our Sons Shall Rule the Empire of the Sea…

Line-up:

  • Ahkenaten – Alles

Link: