John Wesley – A Way You’ll Never Be

Als je aan John Wesley denkt, dan denk je al snel aan Porcupine Tree. Wesley fungeerde als tweede gitarist en achtergrondzanger naast Steven Wilson tijdens de In Absentia, Deadwing, Fear of A Blank Planet en The Incident wereldtournees. Dit deed hij maar liefst negen jaar, met als hoogtepunten uitverkochte optredens in de Radio City Music Hall en de Royal Albert Hall. Hoewel hij nooit vast lid van de band is geweest, was hij wel een belangrijke speler binnen het live geluid van Porcupine Tree.

a way you’ll never be (bewust gespeld met kleine letters) is alweer de zevende langspeler van Wesley, die qua gitaarspel wordt vergeleken met grootheden als Alex Lifeson, David Gilmour, Warren Haynes en Jeff Beck.

Het album trapt gelijk goed af met het stevige By The Light Of A Sun. De toon van het album is gezet. To Outrun The Light is lekker zeurderig en meeslepend, in de sferen van Alice In Chains. Nada is een nummer dat mooi opbouwt naar een duister eind. Unsafe Space is daarentegen een instrumentaal nummer en bestaat uit voornamelijk gitaarsolo’s, wat het album wel een goede balans geeft tussen stevig en ‘rustiger’. De plaat zit erg goed in elkaar, is strak geproduceerd en aan het eind van bijna elk nummer een geweldige solo van Wesley himself. Toch moet ik op deze plaat vaak denken aan Porcupine Tree. Songs als The Revolutionst, By The Light Of A Sun en Nada hadden net zo goed nummers van Wilson en zijn medewerkers kunnen zijn. Eigenlijk plakt er op het gehele album wel een aardig ‘PT’-sausje. Desondanks blijft de plaat er niet minder interessant door.

Voor de mensen die John Wesley als solo artiest niet kennen ( die zullen er vast zijn ), is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in zijn muziek. Hoewel de link al snel naar Porcupine Tree gaat, blijft het uitstekende progressieve rock die geen moment verveelt. John Wesley tourde afgelopen maanden als support voor Marillion tijdens de Noord Amerika en Europese tour.

 

Label:

Inside Out, 2016

Tracklisting:

 1. By The Light Of A Sun
 2. A Way You’ll Never Be
 3. To Outrun The Light
 4. The Revolutionist
 5. Nada
 6. The Silence In Coffee
 7. Unsafe Space
 8. A.Rose
 9. Epic
 10. Pointless Endeavors

Line up:

 • John Wesley – Vocalen en Gitaar
 • Mark Prator – Drums
 • Sean Malone – Bas

Links:

Score:

78/100