John Garcia – The Coyote Who Spoke In Tongues

Met bands als Kyuss, Slo Burn, Unida, Hermano en Vista Chino op zijn cv is John Garcia al vanaf het vroege begin waarschijnlijk de meest invloedrijke en herkenbare vocalist in de stonerrockscene. Met The Coyote Who Spoke In Tongues brengt hij echter iets heel anders, ook in vergelijking met zijn meer typische, zelfgetitelde solo-album uit 2014: een volledig akoestisch album. Daarmee is niet gezegd dat The Coyote Who Spoke In Tongues geen herkenbaar album is. Bassist Mike Pygmie (ook bekend van Mondo Generator) legt de nodige verduisterende grondtonen neer, de stem van Garcia is natuurlijk herkenbaar uit duizenden, en dan zijn liefst vier van de 39 minuten beslaande negen nummers op dit album ook nog eens bewerkte versies van Kyuss-klassiekers.

Zo hebben onder andere Green Machine en Gardenia een plekje gekregen op dit album, maar ook het origineel reeds grotendeels akoestische Space Cadet. De nieuwe versie van dat laatste nummer lijkt derhalve het meest op het origineel, maar heeft daarmee ook de minste toegevoegde waarde op dit album. Ook El Rodeo is meteen herkenbaar, daar de originele openingsriff één-op-één is vertaald naar akoestische gitaar en ook de rest van de songstructuur veel overeenkomsten kent met het origineel. Dat sterke originele arrangement herdaan in combinatie met subtiele violen en meer uitgesproken vocalen werpt echter wel een waardevolle blik op deze klassieker. Misschien is echter het verse werk van albumopener Kylie het meest herkenbaar, daar deze qua energie, zowel in het meer agressieve gitaarspel als de wat rauwer aangezette vocalen, veruit over het meest uitgesproken rockkarakter beschikt. Wellicht had Kylie, om de luisteraar bij de les te houden, beter een centrale plek in de tracklisting kunnen krijgen. Toch is de op het solo-album van een vocalist opmerkelijk genoeg instrumentale afsluiter Court Order (elektrische bewerking zou welkom zijn!) het waard om de niet constant spannende rit tot het einde uit te zitten.

John Garcia’s tweede solo-album lijkt vooral gericht op de reeds aan zijn werk verknochte fans, die zijn sound zeker zullen herkennen. Toch heeft The Coyote Who Spoke In Tongues, zoals verwacht mocht worden, meer een kampvuursfeertje dan dat het de luisteraar meeneemt naar de desolate Californische woestijn, laat staan naar een plek buiten de atmosfeer. Ruwweg de helft van de nieuwe rendities van klassiekers, alsook van het verse werk, heeft een toegevoegde waarde binnen het oeuvre van John Garcia. Daarmee heeft het misschien wel de meeste potentie als compromis om toch dat fijne stonergevoel te krijgen op het moment dat uw partner het gitaargeweld weer eens zat is. Wellicht kunt u hem of haar zelfs zo ver krijgen u op 24, 26 of 27 maart te vergezellen naar één van de Nederlandse of Belgische hoofdstukken op Garcia’s Europese tour.

Score:

62/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Kylie
 2. Green Machine
 3. Give Me 250ML
 4. The Hollingsworth Session
 5. Space Cadet
 6. Gardenia
 7. El Rodeo
 8. Argleben II
 9. Court Order

Line-up:

 • John Garcia – Vocalen
 • Ehren Groban – Akoestische gitaar
 • Greg Saenz – Percussie
 • Mike Pygmie – Bas

Links: