John Diva & The Rockets Of Love – American Amadeus

John Diva & The Rockets Of Love. Wat een groepsnaam. Alleen al daarmee weet je dat black en death metal hier niet aan bod komen. En misleidend: ik dacht automatisch aan een Amerikaanse band (ook al door de bandfoto’s). Maar nee hoor, dit zijn gewoon vijf Duitsers, onder leiding van John Diva, womanizer & true gentleman, volgens de groeps-bio. Het wordt al snel duidelijk dat je een en ander met een kwinkslag moet benaderen. Namen als ‘John Diva’, gitaristen ‘Snake Rocket’ en ‘J.J. Love’, een groepsfoto met een Mozart-figuur, een Jack Sparrow-kloon, Steel Panther spielerei en een ‘officiële levensloop’ van John Diva die zwaar met je voeten rammelt (check Wikipedia): het is hun manier om de aandacht te trekken.

Gelukkig doen ze dat zonder dat de muziek er onder lijdt. Je had wel al door dat we met deze bende terechtgekomen zijn in de glam rock en hair metal neem ik aan. Een genre waar vele metalliefhebbers hoofdschuddend op neer kijken, maar goed, dat was begin jaren ’70 bij bands als T-Rex, Alice Cooper, Kiss… ook al het geval. En kijk, het genre leeft nog altijd.

Bovendien hebben veel van die artiesten het tijdelijke al voor het eeuwige gewisseld of verhindert die nieuwe heup of valse knie dat er nog dartel over het podium wordt gerend. En zelfs Mötley Crüe is ondertussen 40 jaar oud. Wat vers bloed kan dus geen kwaad.
John Diva & The Rockets Of Love vult probleemloos de ontstane leegte. Hun eerste worp uit 2019, Mama Said Rock Is Dead, gekoppeld aan een vrij succesvolle tour, leverde hen al een behoorlijke aanhang op. Met American Amadeus zal die alleen maar groter worden. Waarom? Omdat ze het goed doen gewoon, al grossieren ze in alle clichés die het genre rijk is en is de originaliteit nul. Bovendien klinkt het geheel verdomd aanstekelijk. En meezingbaar. En vrolijk, wat in deze tijden een opluchting is. Luister maar naar Drip Drip Baby.

Laat ons het titelnummer nemen. Wie al wat langer op deze aardkloot rondloopt zal automatisch de link leggen met Rock Me Amadeus, de hit van wijlen Falco, een Oostenrijker, uit 1985. John Diva creëert hier een trage, slepende bluesrocker met fijne uitstapjes Mozart via akkoorden, violen en falsetto stemmetjes. En op het einde van het nummer een flinke hint naar de Falco-hit. Leuk nummer, geen 13 in een dozijn. En leuk clipje natuurlijk.

De rest van het album is gevuld met vlotte rock- en hardrocknummers. Vermeldenswaard: zeker de zang van John Diva, er komt geen geschreeuw aan te pas. En de herkenbaarheid. Soldier Of Love refereert naar de jonge Mötley Crüe, in Weekend For A Lifetime hoor je een Def Leppard gitaar. Bling Bling Marilyn, de eerste single, katapulteert je naar Poison en Faster Pussycat. Champagne On Mars start met een The Who-vibe en blijft dan wat hangen in de hele eenvoudige, wat brave FM-rock.
Karmageddon doet het tempo in elkaar zakken maar groeit uit tot een stevige powerballad die op het einde nog zwaar van jetje geeft. Nog eens een gelegenheid voor John Diva om zijn zangkwaliteiten te demonstreren. Zin in pure up-tempo nummers? Ok, die zijn er: Wasted (In Babylon) bijvoorbeeld, of opener Voodoo Sex & Vampires met die leuke banjo erin. Liever een portie Bryan Adams? Daar wordt voor gezorgd: Movin’ Back To Paradise klinkt toch wel heel erg als Can’t Stop This Thing We Started hoor.

Volgt nog een hommage aan de rock met This Is Rock ‘n’ Roll, goed vergelijkbaar me God Gave Rock ‘n’ Roll To You van Kiss (Russ Ballard/Argent origineel) wat zeker niet mijn favoriete Kiss-nummer is. En afsluiten doen ze met een echte ballade: 2 Hearts. Twee nummers die voor mij geen meerwaarde betekenen, maar ieder zijn ding natuurlijk.

Wie niet voor de CD kiest maar voor de dubbel-LP, krijgt nog drie nummers extra, waaronder een orkestrale versie van American Amadeus.

Al bij al een heel entertainend plaatje van een speelse band die zeker ambities (en mogelijkheden) heeft om het te maken in het hairmetalgenre, zonder te vervallen in de vuilbekkerij van Steel Panther. Met de eerste tien nummers dacht ik aan een score van 80, maar de laatste twee nummers doen mijn beoordeling heel licht zakken.

Score:

78/100

Label:

Steamhammer / SPV, 2021

Tracklisting:

 1. Voodoo, Sex & Vampires
 2. American Amadeus
 3. Soldier Of Love
 4. Bling Bling Marilyn
 5. Champagne On Mars
 6. Weekend For A Lifetime
 7. Karmageddon
 8. Wasted (In Babylon)
 9. Movin‘ Back To Paradise
 10. Drip Drip Baby
 11. This Is Rock’n’Roll
 12. 2 Hearts
 13. Star Of Rock (bonus track)
 14. Blonde! Black! Red! Brunette! (bonus track)
 15. American Amadeus (Orchester Version) (bonus track)

Line-up:

 • John Diva – Vocalen
 • Snake Rocket – Gitaar
 • J. Love – Gitaar
 • Remmie Martin – Basgitaar
 • Lee Stingray jr. – Drums

Links: