Job for a Cowboy – Demonocracy

Job for a Cowboy – Demonocracy
Metal Blade Records, 2012

Wat kunnen recensenten toch ongelooflijke eikels zijn. Of kutten, naar gelang het geslacht. Eén van die dwaze trekjes van reviewers is dat ze iedere plaat van een bepaalde band vergelijken met het veelal o zo heilige debuutalbum. Vraag maar eens aan bands als Machine Head, Entombed, Agnostic Front, Korn en Obituary. Mijn hemel, zelfs Urbanus heeft er last van.

Bij Job for a Cowboy krijg ik helaas ook dergelijke reviewers-trekjes. Hun eerste EP, Doom, was dankzij een frisse formule en de nodige promotie van Metal Blade Records een ware bom in het verschuivende landschap der extreme muziek. Doom kan met recht de eerste succesvolle deathcore-plaat genoemd worden en maakte samen met het debuut van Bring Me the Horizon en de platen van All Shall Perish, Despised Icon en Suicide Silence de weg vrij voor duizenden fans van de mix tussen death metal en metalcore.

Na die parel ging Job for a Cowboy vanaf Genesis echter een andere tour op. Ze veranderden geleidelijk aan in een volbloed death metal-band. Geen opvallend goede deathcore meer, maar in mijn ogen gewoon degelijke death metal. Op Demonocracy evolueren ze nog verder dat genre in. Job for a Cowboy begint meer en meer te lijken op een mix van Behemoth, Immolation, Morbid Angel en een toefje Suffocation. Voor liefhebbers van die bands kan deze plaat alvast niet meer stuk. Het hakt er bijzonder hard door en kent enkele interessante breaks, maar het Amerikaanse vijftal geeft genoeg ruimte aan een dosis epiek. Vooral in het afsluitende Tarnished Gluttony wordt dat duidelijk.

Het is aan ieder om zijn eigen conclusie aan deze plaat te verbinden. Job for a Cowboy wordt nooit meer die verrassende deathcore-knaller, die tijd ligt alweer zeven jaar achter ons. Mensen die dat nog verwachten, kunnen hun valse hoop opbergen en een zakdoek pakken om de tranen weg te pinken. Liefhebbers van weldoordachte death metal met de nodige techniek en muzikale epiek kunnen een zakdoek gebruiken voor andere lichaamsvloeistoffen.

Tracklisting:

  jobforacowboy demonocracy

 1. Children of Deceit
 2. Nourishment Through Bloodshed
 3. Imperium Wolves
 4. Tongueless and Bound
 5. Black Discharge
 6. The Manipulation Stream
 7. The Deity Misconception
 8. Fearmonger
 9. Tarnished Gluttony

Line-up:

 • Jonny Davy – vocalen
 • Alan Glassman – gitaar
 • Tony Sannicandro – gitaar
 • Nick Schendzielos – bas
 • Jon Rice – drums

Links: