Jinjer – Wallflowers

Als de naam Jinjer je onbekend voorkomt dan heb je de afgelopen jaren waarschijnlijk onder een steen geleefd. Of gewoon een andere muzikale voorkeur, dat kan natuurlijk ook. Ongeacht of de muziek je nu aanspreekt of niet, er is geen ontkomen aan deze Oekraïense formatie. De echte doorbraak kwam vier jaar geleden met het nummer Pisces, waarbij de opname van de live sessie bij Napalm Records veelvuldig bekeken en besproken werd via die ene bekende videodienst waar ook je tandpasta in zit (ja, ik bedoel inderdaad een tube). Sindsdien zien we Jinjer langzaam opschuiven op de festivalposters en worden de concertzalen steeds een slagje groter. Het grote arbeidsethos dat de band de afgelopen jaren zowel live als in de studio aan de man heeft gebracht lijkt zich dan ook uit te betalen. Nu kunnen we horen of Jinjer met deze laatste uiting Wallflowers het momentum weet vast te houden.

Kijkend naar het moordende tourschema van de band in de afgelopen jaren is het überhaupt een wonder dat er ook sessiemateriaal is geschreven en opgenomen. De afgelopen anderhalf jaar heeft de band onder leiding van Tatiana Shmayluk echter genoeg tijd voorhanden gehad om te laten zien waartoe dit kan leiden. Dat blijkt in basis nog steeds een partij lomp groovende metal met dikke djenty ritmes, knallende blastbeats en technisch vernuft in de gitaarlijnen te zijn. Er is daarbij wel goed te merken dat de muzikanten nu wat meer tijd hadden voor het schrijven van de muziek.

De nummers zitten namelijk goed in elkaar en zijn meer gebalanceerd dan eerder werk, zonder daarbij ook maar een millimeter in bruutheid in te boeten. Dit is iets dat al direct duidelijk wordt bij opener Call Me A Symbol. Na een buitengewoon agressieve eerste helft, schiet het nummer in een progressieve modus waarbij de zangeres van dienst zich van haar veelzijdige kant laat zien. Het nummer eindigt met de woorden: “Don’t deny me, look at me”. Hier is onmogelijk bij weg te kijken.

De frontvrouw zelf heeft dan ook niks aan kwaliteit ingeleverd. Sterker nog: ze levert op dit Wallflowers een nog krachtigere prestatie af dan op al het voorgaande werk van Jinjer. De hoge screams klinken intenser dan ooit en de lage grunts gaan nog net even een tandje lager dan voor mogelijk wordt geacht. Als we het dan toch over de vocale prestatie van deze charismatische dame hebben: heilige poep, wat een grunt aan het einde van het toch al heerlijke Vortex! Of je nou vrouw, man, alles daartussenin of een burlend hert bent: dit is van uitzonderlijke kwaliteit.

Het is niet alleen agressiviteit die Jinjer weet te brengen. De heldere vocalen van Tatiana zijn, zoals we gewend zijn, mooi verweven in de muziek en brengen de noodzakelijke rustpunten in de soms hectische composities. Het mooiste voorbeeld is het prachtig ingetogen Wallflower, dat hoge ogen gooit om in aanmerking te komen voor het beste materiaal van dit album. Het begin doet daarbij denken aan de gevoeligere nummers van System Of A Down, zoals Spiders of  Aerials. Er komt echter steeds meer dreiging in het nummer, dat opbouwt naar een reeks aan screams die recht uit het hart lijken te komen: “I feel the pressure building!”. Waanzinnig goed. Verdere hoogtepunten op het album vinden we nog in de rockende gitaren op Colossus, het beukende Pearls and Swine en de urgentie in As I Boil Ice.

Jinjer laat met deze vijfde langspeler een zeer consistente plaat op de wereld los, die eigenlijk geen zwakke momenten kent. Een aantal nummers (degene die nog niet genoemd zijn) blijven iets minder plakken, maar ze kunnen zeker geen opvulmateriaal genoemd worden. Hiermee rechtvaardigt de band zijn plek in de top van de metalen wereld en toont zich hiermee alles behalve een muurbloempje.

Score:

82/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

 1. Call Me A Symbol
 2. Colossus
 3. Vortex
 4. Disclosure!
 5. Copycat
 6. Pearls and Swine
 7. Sleep of the Righteous
 8. Wallflower
 9. Dead Hands Feel No Pain
 10. As I Boil Ice
 11. Mediator

Line-up:

 • Tatiana Shmayluk – Zang
 • Roman Ibramkhalilov – Gitaar
 • Eugene Abdukhanov – Basgitaar
 • Vlad Ulasevich – Drums

Links: