JeGong – I

De eerste gedachte na het luisteren van I van JeGong was : ok, het is niet storend. Niet echt een magnifiek begin, maar ook niet… storend. Dit is een kraut/post-project van Dahm Cipolla (MONO) en Reto Mäder (Sum Of R). I is het debuut en heeft een speelduur van meer dan zeventig minuten.

Dystopische soundscapes belooft de band. Het zijn inderdaad licht dystopische geluidslandschappen die voorbijtrekken, maar zeker niet altijd treurig. Meestal met als achtergrond een wolk van soundtrackvoorinstellingen. Opener Sowing Dragons Teeth bromt voort met een zwaar fadende cymbaalslag. Een typische post-rock exercitie met een organisch klinkende ritmesectie en schemerende synths. Toch zijn dit niet slechts de uitgestorven vlaktes en industriële moderne tempels die de apocalyps vertegenwoordigen. Sir Bell lijkt eerder een historische vertelling met een vage middeleeuwse doedelzak midden in een fabriek naast een nog redelijk stabiel doordravende machine. Het pianogeluid is stellend en de lichtvoetige simpele akkoorden passen mooi bij de jankende vibraties. Het contrast tussen onheilspellend en hoopgevend is hier leidend. De deinende tonen hinten naar religie en natuur. Een soort van Tsjernobyl dus.

De ritmesectie brengt afwijkende grooves (Black Monk Lurking en Stable Off) met zwevende, bijna vrolijke lijnen. Faces of Earth laat ook de vermenging tussen futurisme en historie horen. JeGong speelt met de verschillende keyboardfilters in de doordravende loops. Hollow White Star dan met een constant resonerend chinabekken en een marimba op de keyboards. Het doet gelijk oosters aan, terwijl de band het bescheiden en sfeervol houdt. Op Spirit, The Horse wordt wat al te enthousiast gepingeld op de synths die de sfeer niet helemaal optimaliseren. Wel is het interessant dat ineens de toonhoogte aan het einde van het liedje omlaag gaat. Alsof het paard ineens verschijnt en daarna lekker blijft grazen. Everything Is Empty (Visible) is net als de opener een duidelijker statement. Dit hangt tegen elektronische klassieke muziek aan, met melodie en strijkers.

Op deze release dus van alles wat. JeGong brengt je in het bos, in de fabriek, op het dak, in de kelder. I is een prima debuut met zijdezachte elektronische ambient soundtracks die licht verschillende sferen neerzetten. Dit alles binnen eenzelfde kader, zodat de geluiden tegelijkertijd logisch bij elkaar passen. De repetitieve structuren zijn niet zo ingewikkeld, en het is behoorlijk minimalistisch aangekleed. Uiteindelijk gebeurt hier weinig bijzonders en weinig wat we nog nooit gehoord hebben, maar het is ook… niet storend.

Score:

75/100

Label:

Pelagic Records, 2020

Tracklisting:

 1. Sowing Dragons Teeth
 2. Sir Bell
 3. Frames Of Reference
 4. Akashic
 5. Ghost City
 6. The Great Return Of An Escaped Spirit
 7. Black Monk Lurking
 8. Stable Off
 9. Relying Relying Relying
 10. Faces Of Earth
 11. Hollow White Star
 12. Spirit, The Horse
 13. People, A Donkey And 2 Souls
 14. Everything Is Empty (Visible)

Line-up:

 • Dahm Cipolla – Instrumentatie
 • Reto Mäder – Instrumentatie

Links: