Jaye Jayle – No Trail And Other Unholy Paths

Jaye Jayle is het alterego van de zanger/guitarist Evan Patterson uit Louisville. Met No Trail And Other Unholy Paths brengt hij de vijfde release  uit en daarvoor werkt hij niet met de minste personen samen. Het album is geproduceerd door Dean Hurley, die al jarenlang werkt als de muziekadviseur van de legendarische filmregiseur David lynch. En de productie is uitstekend te noemen! Jaye Jayle is tevens ontpopt tot een volwaardige band en gooit met vijf bijdragen van Emma Ruth Rundle ook meteen hoge ogen voor gespitste oren.

Het album is volgens Patterson bedoeld als een klassieke constructie met een A- en B-kant, waarbij het kan starten bij zowel No Trail (Path One), als bij het vijfde nummer As Soon As Night. No Trail (Path One) begint met een neurotisch, eentonig pianospel dat twee minuten op die wijze doorgaat. Persoonlijk vind ik het een ronduit saaie opener en ik blijf alleen luisteren vanwege mijn eigen nieuwsgierigheid, want anders had deze opener een heel fijn album de kop kunnen kosten om te ontdekken. Maar na die eerste twee minuten komt het geluid van de synthesizer om de sfeer om te gooien naar een sfeervolle soundscape, die vervolgens over gaat in No Trail (Path Two). En wanneer vervolgens de zware stem van Evan Patterson in wordt gezet ben ik om. Een donker stemgeluid van whisky en sigaretten croont over de langzame, meevoerende muziek. Het tweestemmige contrast van Evan Patterson, die ergens tussen een mix van Leonard Cohen en Mark Lannegan in zit, met de charmante vocalen van Emma Ruth Rundle, is een combinatie die perfectie uitademt.

Ode To Betsy wordt afgeleverd met een galopperend ritme, dat een beeld doet opwekken van verlaten prairies, terwijl een vuige bas zijn stempel op dit nummer weet te drukken. Accepting brengt een heerlijk nihilistisch sfeertje en is tevens één van de langere nummers met een kleine zeven minuten. Het zou uitstekend kunnen fungeren als themesong voor een zwartgallige komedie of had net zo goed in Breaking Bad kunnen verschijnen, of diens spin-off Better Call Saul.

As Soon As Night opent kant B van de plaat, een kant die op elk nummer een bijdrage van Rundle op gitaar en achtergrondvocalen bevat. Dit nummer balanceert tussen funky klanken en donkere americana, maar het is het opvolgende Cemetery Rain dat ook een persoonlijke favoriet is dankzij de duistere sfeer en subtiele voordracht. Marry Us is een fijne wisselwerking tussen de twee zangers en is eigenlijk ook best wel een sexy nummer te noemen. Afgesloten wordt er met Low Again Street, waarin de gastbijdrage van saxofonist Drew Miller zorgt voor een bijna hypnotiserend intro en slot. Daartussenin treffen we echter weer de typische voordracht aan van Patterson, zoals we hier inmiddels mee bekend zijn geraakt, ondersteund door Rundle.

No Trail And Other Unholy Paths is een heerlijk kalmerend album, dat met de diepe vocalen en prikkelende teksten van Patterson perfect is voor bij de barbecue of op een late nacht vol whisky. Metal is het weliswaar niet, maar wie ook een voorliefde heeft voor het meer grimmige werk van artiesten als onder andere Nick Cave & The Bad Seeds,  Mark Lanegan, Leonard Cohen, David Bowie en Depeche Mode doet zich goed aan het beluisteren van dit album.

Score:

80/100

Label:

Sargent House, 2018

Tracklisting:

 1. No Trail (Path One)
 2. No Trail (Path Two)
 3. Ode To Betsy
 4. Accepting
 5. As Soon As Night
 6. Cemetary Rain
 7. Marry Us
 8. Low Again Street

Line-up:

 • Evan Patterson – Gitaar, Vocalen, Synthesizer
 • Todd Cook – Bas
 • Neal Argabright – Drums, Bekken
 • Corey Smith – Synthesizer, Percussie, Gitaar, Vocalen
 • Emma Ruth Rundle – Vocalen, Gitaar (Tracks 2, 5, 6, 7 en 8)
 • Drew Miller – Saxofoon (Tracks 4 en 8)
 • Victoria Fisher – Vocalen (Tracks 5 en 8)

Links: