Jävelin – Black Magic Nightmare

Echt veel goede speed metal is er dit jaar niet geweest. Maar daar is Jävelin om ons te redden! Dit Finse drietal heeft een zwarte, magische nachtmerrie in de aanbieding. Black Magic Nightmare is het eerste werk van deze gasten, maar het klinkt niet alsof het een stel nieuwkomers zijn. Aan marketing lijken ze overigens verder niet te doen.

De heren hebben zichzelf glam-pseudoniemen aangemeten. De muziek krijgt het stempel ‘devil metal’. Dat zit er niet ver naast! Het is een verzameling black ‘n roll met de melodieuze invulling van speed metal. De melodie ligt er lekker dik bovenop en het swingt de pan uit. Ik ga niet eens Venom of Bathory als invloed noemen, want dat zie je al bij de albumcover. Verder deed het me denken aan Bütcher, maar dan zonder de overdaad aan falsetto’s.

Wat maakt dit nu een goede plaat? Heel simpel: goede riffs, enthousiasme en krachtige vocalen die dynamisch en smerig zijn. De ene na de andere groove rolt van de band, geholpen door de drummer die overal met gemak doorheen rolt. Echt stevig strak is daarbij niet zijn doel. Dat het allemaal niet bijster origineel is boeit niet. De mix en mastering zijn uitstekend, met als enige punt dat de gitaar er soms iets te dik bovenop ligt. Een ander minpunt aan deze release is Spear of Satan, dat drastisch met de flow van het album breekt. Het klinkt wat ouderwetser, als een soort melodieuze NWOBHM. De solo’s en de wat al te vrolijke riff lijken wat misplaatst. Een ander nadeel is dat dit album nog geen 25 minuten duurt, want je wilt meer! Als de band er d-beat op nahoudt, zoals op de opener, Ratattack! en op Killer, komt het gezelschap het beste uit de verf. Jävelin weet hoe er keihard gerockt moet worden en dat power chords heilig zijn. Natuurlijk is het wel eens hak-op-de-tak, maar dat houdt de muziek afwisselend. Het ‘come on’ op Room 106 vuurt de luisteraar aan om zijn nekspieren alvast in actiemodus te zetten. De snelle solo wordt er nog even tussendoor geschoten, voordat er even wordt uitgehijgt. De band vervolgt met een zwaar melodieuze invalshoek en ook opvolger Punishment Bondage zet die melodieuze lijn voort. ‘Yeah!’ U mag aan Kvelertak denken.

Leuk geschreven, prima gespeeld, lekker gemixt: Black Magic Nightmare is een prima plaat! Een mooi cadeau voor mensen die in hun vrije tijd met hun leren battlevest over begraafplaatsen scheuren met hun motorfiets. Vooral het titelnummer zal in je kop blijven zitten. De cassette is uiteraard aan te schaffen voor € 6,66. Black Magic Nightmare is rock ‘n roll zoals Satan het heeft bedoeld.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Black Magic Nightmare
 2. Rattack!
 3. Braincell Betrayer
 4. Spear of Satan
 5. Room 106
 6. Punishment Bondage
 7. Cold War, Warm Beer
 8. Killer

Line-up:

 • Jizzy Starlust – Gitaar, vocalen
 • Bass & Vocals – S.B. Thunderfucker
 • Drums – Sonic Seducer

Link: