James LaBrie – Static Impulse

James LaBrie – Static Impulse
InsideOut Music, 2010

Ergens in de schaduw van de scheiding tussen Dream Theater en drummer/oprichter Mike Portnoy komt zanger James LaBrie’s soloplaat Static Impulse uit, een licht progressieve plaat met hier en daar de nodige invloeden uit de hardcore en het Gothenburg-gitaargeluid en dito productie. Dream Theater light, dus?

Static Impulse bestaat uit een twaalftal hapklare brokken die met uitzondering van Euphoric de vijf-minuten-grens niet overschrijden. Over de stem van LaBrie kunnen we het oneens zijn, maar dat de man wel degelijk een behoorlijke strot kan opzetten is een feit. Feit is ook dat Static Impulse een zeer degelijk album is geworden, al zijn de hardcore-/screamo-invloeden bij een song als This Is War in eerste instantie wat apart. Uiteindelijk, na luttele luisterbeurten, zijn het juist dat soort afwijkende tracks die dit album een zekere impuls geven die over het geheel van de ruim vijftig minuten genomen nogal mist. Static Impulse klinkt van begin tot eind te veel als LaBrie’s hoofdband, maar dan zonder het muzikale vakmanschap (en, eerlijk is eerlijk, de soms te lang uitgesponnen instrumentale intermezzo’s) van zijn collega’s. Desalniettemin weet LaBrie met deze soloplaat toch te overtuigen en ligt de kwaliteit doorgaans hoog.

Fans van LaBrie’s stem (en daar lopen de meningen geloof ik nogal over uiteen) hebben met Static Impulse een leuk tussendoortje te pakken bij gebrek aan nieuw Dream Theater-materiaal. Een zeer degelijke plaat en inderdaad van het kaliber Dream Theater light. Niets mis mee, maar ook nergens opzienbarend.

Tracklisting:

  James LaBrie - Static Impulse

 1. One More Time
 2. Jekyll Or Hyde
 3. Mislead
 4. Euphoric
 5. Over The Edge
 6. I Need You
 7. Who You Think I Am
 8. I Tried
 9. Just Watch Me
 10. This Is War
 11. Superstar
 12. Coming Home

Line-up:

 • James LaBrie – zang
 • Matt Guillory – keyboards
 • Marco Sfogli – gitaar
 • Ray Riendeau – bas
 • Peter Wildoer – drums, screams

Links: