J.B.O. – Planet Pink

Was er dan helemaal niets goeds aan de wereldwijde coronapandemie? Tot voor kort kon ik ook niets bedenken maar na beluistering van J.B.O.‘s nieuwste album wel: de grenzen waren dicht en er kwam ook geen troep de grens over. In maart van dit jaar, het staartje van corona dus, glipt dit album de grens over. Fun metal is het zelfverzonnen genre wat J.B.O. meent te moeten maken. Voor wie weleens op Wacken Open Air is geweest: denk aan een als oranje paashaas of als dildo verklede dronken Duitser die de pit induikt en dat helemaal geweldig vindt.

Het begint al met het titelnummer. Dat is een parodie op Blue (Da Ba Dee) van Eiffel 65 met een komisch bedoelde woordspeling op het woord pink (als in een synoniem voor een zeker vrouwelijk lichaamsdeel). Het volgende dieptepunt laat niet lang op zich wachten: Metal Was My First Love. Een cover van John Miles waarin het woord “music” is vervangen door “metal”. Er had ook “goudvis”, “flippo” of “tosti” in de titel kunnen staan. Het wordt er alleen maar flauwer op en voegt werkelijk niets toe. Nicht Doof is zo’n ander misbaksel. Hierin probeert J.B.O. een ballade uit te voeren met gekunsteld rijmschema waar enkel Andre Hazes-adepten een stijfje van krijgen. Muzikaal is het allemaal zo slecht nog niet maar de grappig bedoelde teksten doen veel afbreuk.

In sommige gevallen moet je iets met eigen ogen zien of horen om te weten of het goed dan wel slecht is. Dit is niet zo’n geval. Ik heb het al voor jullie gehoord. Niet leuk of goed dit! Duitsers en humor, het lukt gewoon niet. Ik heb met eigen ogen mogen zien dat er bij onze oosterburen een goede markt is voor deze muziek. Dat ze daar blijven!!!

Score:

40/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. Planet Pink
 2. Rockmusik Hat Mich Versaut
 3. Metal Was My First Love
 4. Immer Noch Am Leben
 5. Einhorn
 6. Expeditionen Ins Geistreich
 7. Klassiker!
 8. Nicht Doof
 9. Mi-Ma-Metal
 10. Glaub Mir Lieber Nicht
 11. Wir Kommen Alle In Die Hölle
 12. Volks-Prog

Line-up:

 • Vito C. – Zang, gitaar
 • Hannes “G.Laber” Holzmann – Gitaar, zang
 • Ralph Bach – Basgitaar
 • Wolfram Kellner – Drums

Links: