Ivory For Elephants – Call Of The Void

Uit gemoedelijk Schoten, provincie Antwerpen, arriveerde op de burelen der Zware Metalen een bijzondere, handgeschreven brief. Nee, het was geen verlaat recensieverzoek van een eighties hairmetalband, maar de bloedserieuze introductie van vier gasten die in de digitale wereld allesbehalve serieus acteren (zie verder). “Wij zijn Ivory For Elephants.” stond er, en nadat onze harten gesmolten waren, waagden wij ons maar eens aan het ruwe materiaal achter de vouw.

De vijf tracks tellende EP Call Of The Void is de opvolger van het reeds in 2015 uitgebrachte (maar zwaar onder de radar gevlogen) debuutalbum Invaders. Voor deze EP verdient Ivory For Elephants echter zeker de nodige aandacht, want in wat het doet, is het erg effectief. Dit is stonerrock met een punky attitude. Rauw en up-tempo dus. Welkom daarbij is dat de energieke balls-to-the-wall-vocalen ook echt stevig zijn, in tegenstelling tot bij menig andere band die hetzelfde probeert. De sound wordt voortgedreven door een solide, sludgy ritmesectie, en verder gefinetuned door een tweetal gedowntunede gitaren, die rechttoe-rechtaan riffs afwisselen met (overwegend korte) solo’s. In die solo’s, alsmede in sommige basloopjes, herkent men de invloed van Kyuss. Als geheel ligt het echter, hoewel dit zeker geen herkauwde meuk is, meer in het verlengde van Red Fang, getuige ook de typische, schijtlollige videoclip bij opener Mountain.

Het is voornamelijk de energie waarmee Call Of The Void tot het einde de aandacht opeist. Elke track biedt echter wel net iets anders, zodat herhaalde luisterbeurten niet de valkuil van het toch plots opwekken van ergernis doen opdoemen. Hoewel Call Of The Void niet helemaal cultureel verantwoord is, laat Ivory For Elephants met deze EP effectief horen waartoe het vooral in staat zal zijn: zalen platspelen en ballen uit broeken doen stuiteren.

Score:

72/100

Label:

Eigen beheer, 2017

Tracklisting:

  1. Mountain
  2. Call Of The Void
  3. Slipping Inside
  4. Head In The Sand
  5. Playground

Line-up:

  • Vincent-Jan Lambrechts – Gitaar, Vocalen
  • Geoffrey Verhulst – Gitaar
  • Kristof Schenck – Bas
  • Rutger Verbist – Drums

Links: