It Lives

It Lives

Een titelloze demo van een mij tot dan toe onbekende band ligt in mijn brievenbus. Spannend… wat zal er nu weer uit mijn boxen schallen?

It Lives is een relatief nieuwe band opgericht in 1999 en afkomstig uit Zutphen. Ze omschijven zichzelf als een power/speed metalband en zijn beïnvloed door bands als Overkill, Annihilator, Megadeth, Testament, RunningWild and Savatage. Ze hebben de voorronde van de Metalbattle in Enschede gewonnen, dus dat belooft wat.

Nou heb ik deze band nog nooit live gezien, dus over die kwaliteiten kan ik niks zeggen, maar de demo valt wat tegen. Opgenomen in een eigen studio laat de productie veel te wensen over. Zo is bijvoorbeeld de drum erg slecht ingemixd en staan de gitaren te hard. Met name daardoor wordt de muziek al snel een ondefinieerbare brei van geluiden. De zang overigens is prima te horen en dat is in dit geval geen pluspunt. Hans Wassink is niet bepaald een zangtalent. Zijn stem is te rauw en niet echt zuiver. Vaak neigt het naar vals en dat is jammer, want It Lives heeft wel potentie. Al moeten ze wel werken aan hun orginaliteit en meer afwisseling in de songs aanbrengen. Nu klinken de rifs eentoning en op den duur saai.
Tracklist:

1. Humanity’s Last Stand 4:51
2. Storm Will Fade 4:33
3. Nightmare 3:16
4. Poisoned Blood 3:52
5. Commander Of Chaos 4:01
6. Midgets From Below 4:50

Uit de bio op hun site (http://www.itlives.nl) maak ik op dat It Lives vooral een band is die veel plezier heeft in het maken van muziek. Van elk optreden maken ze een feestje zeggen ze zelf en dat geloof ik wel. Zeker nadat ik de binnenkant van cd inlay eens goed bekeken heb. Alleen maar melige foto?s. Dat It Lives lol heeft in wat ze doen is wel duidelijk.