Ischemic – Condemned to the Breaking Wheel

Ischemic is een band die afkomstig is uit Toronto (Canada). Het viertal heeft zich volgens de bijgesloten promo ten doel gesteld om iets unieks te creëren binnen het deathdoom-genre. Condemned to the Breaking Wheel is het derde – en tevens eerste op Zware Metalen besproken –  album van de band. We mogen de brutale intensiteit van bands als Hooded Menace, Autopsy en Asphyx verwachten, gecombineerd met melodische invloeden van bands als Agalloch en Paradise lost. Dit alles is dan ook nog eens omgeven door de sonische terreur die we horen bij moderne doombands als Ahab, Conan en Thou. Zo, aan anticipatie alvast geen gebrek, wanneer ik zo eens de promotekst lees. Niet geheel toevallig ken ik alle bands die hier genoemd worden en ik kan u vertellen dat het al knap is als hier grofweg 50% van uitkomt.

 
Dat Ischemic hier niet is gekomen om een potje te pingpongen wordt eigenlijk al vanaf meet af aan duidelijk. De vier langgerekte nummers bieden een diversiteit waar we ons de nek dan wel even voor moeten breken. En niet enkel door het headbangen, want er zit ook wel wat emotie – ofschoon melancholie – in de muziek verweven. Vocalist Isa is geen katje om zonder fluwelen handschoentjes aan te pakken. Wellicht was het ook wel een tikkeltje naïef van mij om op basis van haar verschijning zuivere, etherische vocalen te verwachten, met wellicht als extra variatie een geknepen schreeuw. Ik kom in dat opzicht van een koude kermis thuis, want het is een dame met een impressionante doodsbrul en schreeuw. Eerstgenoemde bevindt zich dan ook nog eens in de lagere regionen. Het instrumentale spel zelf is zo dissonant als de pest en heeft veel deathmetalvibes in zich, iets wat ik altijd een erg geslaagde combinatie vind. De wat rustigere – al is rustig vrij relatief –  passages neigen dan weer meer naar een stuk verstikkende doom, de referentie aan Thou is dan nog het meest accuraat gekozen. Een kleine hoeveelheid black metal die ook weer voornamelijk vanuit de vocalen naar voren komt, maakt het plaatje compleet.


Condemned to the Breaking Wheel laat als opener en titelnummer in een kleine tien minuten al vrij goed aan de oppervlakte komen welke elementen Ischemic het meest prominent in de muziek verweeft. Zo horen we bij aanvang een flinke portie death, die na vijf minuten in een beukende doomescapade overgaat, enigszins melancholisch met name door het spannende – maar niet al te lang uitgesponnen –  gitaarwerk. Kennelijk is er goed nagedacht over de songwriting, want dit nummer heeft dan ook een flinke kop en staart. De woeste brul zo aan het eind resoneert door de nodige echo nog eens extra na. Sterk!

Met Tomb Fog ploetert de band letterlijk voort, want het is qua opbouw geen bikkelhard vervolg, maar wel erg ritmisch en wederom bijzonder dissonant. Naargeestig durf ik het ook wel te noemen, met name vanwege het getemporiseerd terugschakelen, de sferische gitaarleads en de ruimte die er daardoor ontstaat voor de akelige vocalen. En toch weet de band al snel weer te verrassen door uit te blinken in tempowisselingen, onderliggende structuren en het creëren van een spannend momentum, wanneer tegen de vierde minuut de doodsrochel weer ten gehore wordt gebracht. Ditmaal zelfs met de schreeuw zo nu en dan als achterliggende tweede vocaal. Tjonge, jonge, de Canadezen maken zo op mij wel een behoorlijke impact. Rust and Bones bevat de nodige melodie, maar valt met name op door er gewoon bruut op los te hakken.

Het afsluitende Abandon is bij uw redacteur van dienst misschien nog wel het meest favoriet door de fijne leads, de dreigende sfeer en kwaadaardige vocalen. De band neemt dan tegen het einde de tijd voor wat groove en een rustigere passage en zo komt er dan ook een sfeervol einde in zicht van deze mokervette plaat. De nummers krijgt u in een niet al te gepolijste geluidsoverdracht te verwerken, waarbij er desondanks toch genoeg details hoorbaar zijn. Dit soort muziek vraagt om een vuige, soms licht groezelige mix en dat hebben Mrudul Kamble (opname) en Victor Bullok (mix) goed begrepen. Terugkomend op de genoemde anticipatie in mijn eerste alinea, hebben de Canadezen er geen woord teveel over gezegd. Sterker nog: laat Ischemic maar spelen en onderken snel dat het gezelschap gerust van een geheel eigen geluid en kracht uit mag gaan.

Score:

85/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Condemned to the Breaking Wheel
  2. Tomb Fog
  3. Rust and Bones
  4. Abandon

Line-up:

  • Adam – Gitaren
  • Isa – Vocalen
  • Mrudul Kamble – Drums
  • Lyndon Quadros – Bas

Link: