Iron Void – Iron Void

Iron Void – Iron Void
Barbarian Wrath, 2014

Het Engelse Iron Void is tot op heden slechts bekend bij een select groepje doom fans. Opgericht in 1998 en ter ziele gegaan in 2000, weer tot leven gewekt door bassist Sealey in 2008 en in 2010 kwam er middels de EP Spell of Ruin het eerste studiowerk uit. Haast hebben de heren dus niet gehad, want pas nu is er het titelloze debuutalbum.

Middels de up-tempo song Tyrant’s Crown schiet de band uit de startblokken. Wat direct opvalt, is de wat doffe productie, maar daar raak je uiteindelijk aan gewend en heeft op de een of andere manier ook wel weer zijn charme, echt een jaren tachtig gevoel. Het snelle en lekker klinkende I am War is vervolgens aan de beurt. Hierna komt de eerste echte doomkraker aan bod, te weten The Mad Monk. De vocalen worden verdeeld tussen gitarist Steve Wilson, die iets meer aan bod komt en een prettige relaxte stem heeft en bassist Sealey, die een wat ruigere strot heeft. Qua songs is er dus ook de afwisseling tussen het up-tempo werk, dat ook wel in de smaak zal vallen bij de heavy metal liefhebbers en de wat langzamere nummers, welke mij wat beter bevallen. Speciale vermelding verdient The Burden of Regret, wat een effectieve riff in het (meezing)refrein en mooi soleerwerk, een doomkraker eerste klas! Zo hadden er wat mij betreft nog wel wat meer van op dit album mogen staan.

Stiekem had ik iets meer verwacht van Iron Void, maar voor een debuutalbum is het gebodene echter zeer aanvaardbaar. Voor het mooie artwork, afkomstig van de roemruchte Goatess Doomwych krijgt Iron Void nog twee bonuspunten.

Tracklisting:
Iron Void – Iron Void

 1. Tyrant’s Crown
 2. I am War
 3. The Mad Monk
 4. Those Who Went Before
 5. Own Worst Enemy
 6. Black Mirror
 7. Outlaw
 8. Necropolis (C.O.T.D.)
 9. The Burden of Regret
 10. Xylanthia

Line-up:

 • Steve Wilson – Zang, Gitaar
 • Jonathan « Sealey » Seale – Zang, Bas
 • Damien Park – Drums

Links: