Iron Reagan – Crossover Ministry

In de hardcore- en metalscene wil het wel eens voorkomen dat een gedateerde muziekstijl plotseling weer hip en relevant wordt. Heden ten dage staat de crossover en thrashcore opnieuw in de spotlight. Iron Reagan doet hier gretig aan mee en zet zichzelf aan de top van het ministerie van crossover met zijn tweede plaat Crossover Ministry. Ironisch genoeg brengt de band wederom een mengelmoes van de mooie dingen die bestonden onder het presidentschap van Ronald Reagan: riffs van Exodus ten tijde van Bonded By Blood en van Suicidal Tendencies ten tijde van How Will I Laugh Tomorrow… Hoe genietbaar is dat anno 2017?

In elke recensie van Iron Reagen zul je stuiten op vergelijkingen met het bekende Municipal Waste, en ook in dit schrijfseltje zul je er aan moeten geloven. Het is simpelweg niet te negeren wanneer de kenmerkende strot van Tony Foresta (ook zanger van Municipal Waste) en de riffage van Landphil Hall (ook gitarist van Municipal Waste) centraal staan in dit Crossover Ministry. Het zijn dezelfde groovende thrashriffs, snelle hardcore drumfills, en uitgespuugde lyrics die we al op vier platen van Municipal Waste voorgeschoteld hebben gekregen. De onderscheidende factor bij Iron Reagan is echter dat de nadruk meer op de hardcore-kant van de crossover ligt dan de thrash-kant. Zo is de riffage trager en minder melodieus, en dat zorgt voor een totaalgeluid dat makkelijk in het gehoor ligt en een hoog energieniveau herbergt. Ruil vervolgens vurige gitaarsolo’s in voor wat uitgespuwde gangshouts en groovende breaks en je hebt een formule waarmee je zonder moeite de kleinste tent op Groezrock in lichterlaaie zet.

Qua opzet is dit Crossover Ministry dus vooral ontworpen om in levende lijve potten en pannen te breken, maar ook op plaat blijft het geheel zeker hangen dankzij de uitstekende productie. Het grootste minpuntje is dat de boodschap van Iron Reagan in conceptueel opzicht nooit enerverend is. Tussen de infantiele songteksten over het vernielen van andermans tuin (Fuck The Neighbors) staan vooral plichtmatige teksten over de overbekende politieke thema’s uit de punkmuziek (Megachurch, More War, Grim Business). Die lyrics zijn er echter niet omdat de band er in gelooft, maar omdat dat nu eenmaal hoort bij deze muziekstijl. Daarbij komt dat de behandelde concepten wellicht relevant waren in het Amerika van de jaren tachtig, maar tegenwoordig weinig interessant zijn. Hoogstaand is het daarom nergens, niet in tekstueel opzicht en ook niet in muzikaal opzicht. Iron Reagan brengt thrashcore opnieuw onder de aandacht van de huidige generatie, maar revitaliseert of vernieuwt het genre nergens. De gangshouts ‘Quit holding on to the past‘ in Condition Evolution konden niet ironischer zijn.

Score:

75/100

Label:

Relapse Records, 2017

Tracklisting:

 1. A Dying World
 2. You Never Learn
 3. Grim BusinessD
 4. Dead With My Friends
 5. No Sell
 6. Condition Evolution
 7. Fuck the Neighbors
 8. Power of the Skull
 9. Crossover Ministry
 10. More War
 11. Blatant Violence
 12. Parents of Tomorrow
 13. Bleed the Fifth
 14. Megachurch
 15. Shame Spiral
 16. Dogsnotgods
 17. Eat or be Eaten
 18. Twist Your Fate

 Line-up:

 • Tony Foresta – Vocalen
 • Landphil Hall – Gitaar
 • Mark Bronzino- Gitaar
 • Rob Skotis – Bass
 • Ryan Parrish – Drums

Links: 

Geef een reactie