Invunche / Ifernach – Invunche / Ifernach

El Invunche en Finian Patraic (Ifernach) hebben een split gemaakt. De ene is een Nederlander, de andere een Canadees, lees ik op het internet. Invunche reviewde ik reeds, II was een meer dan uitstekende blackmetalrelease vol Darkthrone meets The Black Twilight Circle. Ifernach is nog niet aan bod gekomen. Deze Canadees houdt zich bezig met de geschiedenis van de geschiedenis van Quebec en bracht platen uit met namen als Gaqtaqaiaq en Maqtewek Nakuset. Op Tour de Garde brachten ze deze split uit.


(True) Native Black Metal, Indiginous black metal… het zijn termen voor voornamelijk metal bands die een first wave black stijl en geluid hebben en deze vermengen met inheemse geluiden, pagan/heathen/native elementen en zich vaak in een vreemde taal uitdrukken. The Black Twilight Circle noemde ik al (check gerust de Tliltic Tlapoyauaukcompilatie), maar er zijn onder andere nog Pan-Amerikan Native Front, Nechochwen, Cemican en Yaotl Mictlan. Invunche, wiens aderen vol Latijns-Amerikaanse (ik hoop dat dat geen belediging is) muzikaliteit zitten, brengt onbeschaafde black met behoorlijk opzwepende en haast dansbare ritmes, vol venijnige punkass gitaar. Nu en dan komen er fluiten langs, wordt er op hout geklopt, krijg je een portie natuuraanbidding op authentieke wijze te verwerken. Heel overtuigend, vrij origineel ook en perfect om de primitieve blackmetalfan mee uit te dagen. Invunche kreeg de hulp van drummer The Specter (een bekende in de Nederlandse scene) en werd opgenomen in De Bunker Studio. De mixing deed Invunche zelf in de Zwarte Zeug Studios.

Anders loopt het bij Ifernach. Demokwaliteit black metal/anarcho-hardcore-crustpunk/Oi! met constant gewauwel en vreemd gegrom en geblaf in nummers die amper de minuutgrens halen. Het doet me denken aan verschillende bands uit de underground van Japan, maar niet diegene die je wil kennen. Niet mijn ding eerlijk gezegd. Boos zijn is één iets, er iets constructiefs mee doen iets anders. Meer peyote en minder steroïden lijkt me een goed idee. Gelukkig is er Invunche dat deze split meer dan de moeite waard maakt. Hulde aan Tour De Garde, dat samen met onder andere Heidens Hart, New Era Productions, Babylon Doom Cult en Goatorex de ondergrondse markt actueel relevant weet te houden.

Label:

Tour De Garde, 2020

Tracklisting:

1. Invunche – El Invunche II
2. Invunche – Rabia Andina
3. Invunche – Lagrimas De Kooch
4. Invunche – El Kalku
5. Invunche – Tierra Ancestral
6. Invunche – Sangre Del Sur

7. Ifernach – The Skeletal Head and Magic Bow
8. Ifernach – Torturing the Witch
9. Ifernach – Gateway of the Clashing Clouds
10. Ifernach – Master of Fire
11. Ifernach – Baxbakualanu Xsiwae
12. Ifernach – I’m Not A Punk / I’m The Puoinaq
13. Ifernach – Volcanic Earth Blood
14. Ifernach – The Potlatch Ban
15. Ifernach – Arctic Hysteria
16. Ifernach – No Pipe of Peace / Ready To War
17. Ifernach – Master of Pain
18. Ifernach – Outro

Line-up:

Invunche:

  • El Invunche – Alles

Ifernach:

  • Finian Patraic – Alles

Links: