Intero – Polluted Minds

Deathgroove metal uit Nijmegen. Verzin het maar eens. De band Intero heeft het verzonnen, en brengt een album uit met de titel Polluted Minds. De band brengt een soort ode aan Pantera en aanverwante grooveherrie. Sinds 2005 bestaat de band en bracht twee keer eerder een album uit. Een ervan werd eerder van een recensie voorzien. Tekstueel gezien krijgen we maatschappijkritiek, sociale zaken enzovoorts.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat een zekere Amerikaanse politicus het album mag openen met een speech. Volgens mij kan je je tijd wel nuttiger besteden, als je dan graag iets wil aankaarten qua mistoestanden in de wereld, maar het is hier verdorie geen politieke blog. Over naar de muziek dan maar. Het muzikale vervolg is standaard groovegeweld, met vocalen die geïnspireerd zijn op Randy Blythe zijn liveperformances. Het is vrij doorsnee wat we hier krijgen aangeboden. De productie is nogal plat en daardoor komt de groove er niet overal lekker door. Op Keep me Sane wordt de toon ineens een knipoog naar hardcore. De raps klinken hier opgefokter. Het nummer kabbelt verder wat voort, in mid-tempo. Mission Control laat duidelijk de Lamb of God-invloeden doorklinken. De drums zijn strak, maar het gitaargeluid is een beetje jankerig. De vocalen zijn divers, en op dit nummer zelfs tegen het dronken herrieschoppen aan. Nog eentje dan: Possessed waar een dikke stonerriff opent. De vocalen pakken de groove lekker op. Het muziekspel in de brug naar het refrein is ondermaats, maar het refrein weet redelijk de te verwachten ontknoping te beamen. Cleane zang krijgen we te horen, en hieruit blijkt maar weer dat we hier met een band met een veelzijdig geluid te maken hebben. De beste riffs vinden we overigens op Dronevlucht.

Een aantal ideeën op dit album zijn best aardig. Het is niet een intelligent werk, het is laag bij de gronds raggen en grooven. Niks geen dubbele lagen of ingewikkelde materie, maar afwisselende en diverse herrie. Vooral door het wat kale gitaargeluid, de gebrekkige dynamiek en productie, en de te open opgenomen vocalen blijft het amateuristisch klinken. Een album voor de Nederlandsche scenefanaten, anders niet echt de moeite waard.

Score:

60/100

Label:

Eigen beheer, 2019

Tracklisting:

1. Self-fullfilling Prophecy
2. Keep Me Sane
3. Mission Control
4. Possessed
5. Dronevlucht
6. Making Amends
7. Donkerling

Line-Up:

  • Armand- Drums
  • Ralluf – Vocalen
  • Tjeerdenator – Gitaar, vocalen
  • Tinus – Basgitaar, vocalen

Links: