Inter Arma – The Cavern

Inter Arma – The Cavern
Relapse, 2014

Het Amerikaanse Inter Arma heeft na het geweldige album Sky Burial uit 2013 weer snel nieuw werk klaarstaan. Al is nieuw ook een relatief begrip, aangezien deze 45 minuten durende track al in 2009 werd geschreven, maar nu pas is opgenomen. Zulke lange metaltracks zijn altijd risicovol, slaagt Inter Arma er wel in om zijn speelduur te rechtvaardigen?

Het hoofdthema van The Cavern is sludgy en meeslepend met een prachtige melancholische riff die door violen op de achtergrond nog meer wordt geaccentueerd. Inter Arma neemt de tijd om de introductie van het drie kwartier durende stuk neer te zetten, na dertien minuten komt er ineens een heel ander soort passage die evenveel indruk maakt. De sfeer van het stuk staat op het canvas, tijd om eens uit te waaieren naar andere hoeken. Het tempo wordt omhoog geschroefd en drummer T.J. Childers pakt de boel over van de gitaren en trekt de kar, ware het niet dat daarna de gitaristen ineens een meesterlijke proggy southern riff à la Mastodon ten tijde van Leviathan uit de mouw schudden in harmonie waar Childers weer tegenop bokst met knallende fills en drukker drumspel. In het midden van de track is er een constante, maar wel vloeiende wisseling tussen het proggy aspect van Inter Arma en het meeslepende sludgy geluid wat The Cavern heel erg interessant maakt om naar te luisteren.

Er zijn een groot aantal gastbijdrages op The Cavern, maar de mooiste is toch wel die van Dorthia Cottrell, de zangeres van Windhand. Wanneer de band een stuk rustiger musiceert met extra instrumentatie komen haar vocalen er heel erg mooi in: diep, helder en meeslepend, dit contrasteert het rauwere geluid van Inter Arma-zanger Mike Paparo die van hoge en intense schreeuwen naar lager brulwerk gaat. Ook worden er een aantal heerlijke gitaarsolo’s gespeeld met een bluesy toon, een aspect dat bij Sky Burial ook al positief opviel. Tijdens de laatste fase van The Cavern werkt Inter Arma geleidelijk aan weer naar het hoofdthema dat op een kruipend tempo wordt afgebroken, drie kwartier is werkelijk waar voorbij gevlogen.

Dat is zeker niet niks, om zo’n lange track van begin tot eind boeiend te houden. Na Sky Burial is The Cavern ook een ware schot in de roos, Inter Arma is een band om in de gaten te houden. Deze track is zeer goed en thematisch gestructureerd, de muzikanten weten met verve een bepaalde sfeer neer te zetten en beheersen de instrumenten overduidelijk. Kortom: The Cavern is een ambitieus opgezette metalcompositie die met vlag en wimpel slaagt. Bravo!

Tracklisting:
Inter Arma – The Cavern

  1. The Cavern

Line-up:

  • Mike Paparo – Zang
  • Steven Russell – Gitaar
  • Trey Dalton – Gitaar
  • Joe Kerkes – Bas
  • T.J. Childers – Drums

Links: