Intaglio – Intaglio

Ongeveer 325 kilometer ten zuidwesten van Moskou ligt de stad Oryol. Hier werd in 2004 de band Инталия (Intaglio) opgericht. Evgeny Semyonov en Maxim Mazin zijn de heren die deze funeraldoomformatie haar bestaansrecht geven. In 2005 verscheen hun conceptuele, titelloze debuutalbum en niet lang daarna verdween Intaglio alweer van het toneel. Semyonov is later als bassist toegetreden tot de Russische gothic-/doom-/deathmetalband S.C.A.L.P. en Mazin heeft deel uitgemaakt van de band Yachur.

In december 2019 werden we verrast met een nieuwe single van Intaglio, getiteld The Memory Of Death. Intaglio blijkt weer nieuw leven te zijn ingeblazen. Het nieuwe album zou dus eigenlijk dit jaar al verschijnen maar vanwege de welbekende, inmiddels legendarische, crisis heeft men de zang niet op tijd kunnen afronden. Intaglio hoopt het nieuwe album begin 2021 alsnog te kunnen uitbrengen. Aangezien de studiotijd voor het mixen van het nieuwe album al geboekt was, werd besloten een vijftienjarige jubileumuitgave te maken van het debuut uit 2005. Heel slim natuurlijk. Ten eerste om toch je studiotijd te gebruiken en ten tweede om het album de make-over te geven die het verdient.

Het originele album was op zich als funeraldoomalbum melancholisch, depressief en duister. De recensies voor de oorspronkelijke release liepen uiteen van saai tot geniaal, maar de matige productie deed het geluid eenvoudigweg geen goed. Met het besluit om het album opnieuw uit te brengen, werd ook meteen besloten de plaat qua productie en mix eens flink te herzien. De nieuwe versie bevat geluiden en effecten die ontbraken op het origineel en deze staan nu op hun plek zoals oorspronkelijk bedoeld was. Elke seconde van elke track heeft een volledige restauratie en verwerking ondergaan middels de best mogelijke digitale en analoge apparatuur. Alle drumpartijen zijn opnieuw live ingespeeld zonder gebruik te maken van triggers, iets wat tegenwoordig nog zelden gedaan wordt. Semyonov, die ook de producer is voor bands als When Nothing Remains, Woe Unto Me en Sorrowful Land, heeft het album persoonlijk gerestaureerd en opnieuw gemixt. De eindmaster is dan weer gemaakt door engineer Mika Jussila van de Finnvox Studios.

Ondanks dat het om hetzelfde album gaat is er een nummer toegevoegd (Interlude), is de laatste track (Wind Of Autumn) ingekort van ruim zeventien minuten naar iets meer dan tien minuten en is de albumcover in foto negatief afgedrukt.

De nieuwe versie is een hele verbetering ten opzichte van het origineel. De zang ligt wat meer in de mix in plaats van er dik bovenop, de overmatige echo op de gitaar van het origineel is gelukkig grotendeels weggehaald zodat het op de juiste plaatsen wat functioneler klinkt en de drums klinken aanzienlijke beter. In deze staat kan de band zich best meten met genregenoten zoals Ahab, Colosseum en Shades of Deep Water. Ik heb hoge verwachtingen voor het nieuwe album.

Label:

Solitude Productions, 2020

Tracklisting:

  1. The Beginning (Начало)
  2. Dark Cherry Day (Темно-вишневый день)
  3. Interlude (Интерлюдия)
  4. Solitude (Одиночество)
  5. Wind Of Autumn (Ветер Осени)

Line-up:

  • Evgeny Semyonov – Gitaar, basgitaar, programmeren
  • Maxim Mazin – Zang

Links: