Insurrection – Circles Of Despair

Het Friese Insurrection komt midden in de zomer van 2019 met zijn tweede album. Destijds schreef ik over het debuut Catatonic dat het de band gegund is om de tijd te nemen voor een opvolger. Dat is gelukt, want het duurt maar liefst vier jaar voordat de opvolger wordt uitgebracht.

Het maakt altijd nieuwsgierig waar een band die een dermate lange pauze tussen twee releases neemt, mee aankomt. Of er sprake is van twijfel, wordt deze tijdens opener Enigma Machine weggenomen. Furieus schiet Insurrection uit de startblokken middels dit snelle nummer. Vanaf Futile Existence schiet het helemaal los: een pakkende openingsriff, een korte, felle solo en de inmiddels vertrouwd aandoende strot. Hier en daar wordt een diepe grunt ingezet en hoewel deze prima klinkt, zijn het vooral de hese screams die indruk maken.


Mede vanwege deze screams (maar ook vanwege het hakkende en staccato riffwerk) komt de grootste inspiratiebron naar boven: At The Gates. Niet dat Insurrection klinkt als een exacte kopie, daarvoor bevat de muziek teveel eigen smoel en worden bonuspunten toegekend. Er lijkt aan het geluid en de productie bijzonder veel aandacht te zijn besteed, want Circles Of Despair klinkt geweldig. De instrumenten zijn goed in balans en de solo’s komen net even harder door dan de rest van het instrumentarium. Hierdoor valt op dat Insurrection bestaat uit vier uitstekende muzikanten.

Dat het soms ook een tandje langzamer (lees: groovender) kan, laat Insurrection horen met The Deeper Depths. Het is een mooi neergezet relatief rustpunt zo halverwege het album, al knalt ook dit nummer weer ouderwets de speakers uit en zijn er subtiel geplaatste basdrums. Het zijn deze dingen die Circles Of Despair interessant houden en naar een hoger niveau tillen.

Insurrection bewijst met Circles Of Despair in een klap een stuk volwassener te zijn geworden. De band kan zich langzaamaan naar boven bewegen in de Nederlandse scene en verdient eigenlijk een plek als support van een internationale band.

Score:

89/100

Label:

Big Bad Wolf Records

Tracklisting:

 1. Enigma Machine
 2. Non Existent Fall
 3. Futile Existence
 4. Comrades In White
 5. The Deeper Depths
 6. Origin
 7. Dawn Of Defeat
 8. Deity
 9. Spiralling Down
 10. …On Circles Of Despair

Line-up:

 • Pieter – Vocalen, basgitaar
 • Marten – Gitaar, vocalen
 • Armand – Gitaar
 • Douwe – Drums

Links: