Instorm – Madness Inside

Instorm – Madness Inside
Metal Scrap Records, 2013

Instorm staat ingeschreven als een Russische band, maar aan de namen te zien liggen de roots van de band niet in het land van de Tsaren. Eén van de oprichters, Maarri Tavolainen (een vrouw voor alle duidelijkheid) lijkt eerder Fins, en ook de eerste langspeler van Instorm lijkt geïnspireerd door zijn westerse buren.

Instorm speelt namelijk heel melodische death metal, met gitaren die toonladders op en af huppelen, van boven naar onder en weer helemaal terug. De enige taak van de drummer is dit alles voorzien van een vlotte roffel, terwijl de gitaristen een zoveelste riedel of solo (telkens rond het midden van de nummers) uit hun instrumenten persen. Ondertussen schreeuwt de zanger er vlot en agressief op los. Harde vocalen, maar zonder veel variatie of diepgang.

Muzikaal zit het allemaal best snor bij Instorm, maar de gierende gitaren en het hoge tempo, samen met de chaotische vocalen maken het album redelijk vermoeiend. Er is geen enkel rustpunt en er is maar weinig van het album dat echt blijft hangen. Zo word je als luisteraar even wakker geschud door de keyboards aan het begin van It in the Well, maar blijft er verder weinig over dat de nummers van elkaar onderscheid. Dit is een band met veel kunde en best wat potentieel, maar het uiteindelijke resultaat is toch nog niet optimaal.

Tracklisting:
Instorm – Madness Inside

 1. Escape from the Cellar
 2. Written with Blood
 3. Invisible
 4. Silent Hate
 5. It in the Well
 6. The Rage in Your Blood
 7. Phobia
 8. Lake of Shadows
 9. The Withering

Line-up:

 • Will Right – Guitars, Vocals
 • Maarri Talovainen – Guitars
 • Alexander Eldurson – Bass
 • Antvik – Drums

Links: