Insomnium – Songs Of The Dusk

De schemering is het moment waarop het licht overgaat in de donkerte (of andersom). Dag wordt nacht en nacht wordt weer dag. Vaak kleurt de hemel tijdens de schemering naar de meest intense, fraaie tinten, om uiteindelijk helemaal over te gaan in pikkedonker. We spreken immers niet voor niets over zo zwart als de nacht. Nu we de kortere dagen ingaan, komt de schemering steeds vroeger. De schemering blijkt voor veel mensen ook een moment te zijn waarop mijmeren de overhand neemt, een moment waarop de gedachten ontspannen gaan dwalen en ingevingen plotsklaps binnenkomen. Maar is het fijne daar niet van is dat je er helemaal niets mee moet; het is immers maar mijmeren, toch? De nieuwe EP Songs Of The Dusk van de Finse grootmeester van de melancholische, melodieuze death Insomnium heeft eenzelfde effect op me. Drie machtig mooie, opgezwollen nummers om even helemaal bij weg te dromen, om even relaxed te deinen op de golven van je gedachten.

De drie nummers op Songs Of The Dusk maakten oorspronkelijk deel uit van de gelimiteerde, deluxe editie van Anno 1696 en worden nu, voor degenen die deze editie om wat voor reden dan ook gemist hebben, als EP uitgebracht. De band is duidelijk over het waarom: ‘We simply had eleven great songs, and we thought that this material is too good to be ‘just’ bonus tracks,’ zegt Niilo Sevänen. ‘They are part of the big story, so you can think of them as the director’s cut material that tells a little extra. For those who want to have more.‘ (‘We hadden simpelweg elf geweldige nummers, en we vonden dat dit materiaal te goed is om ‘slechts’ bonustracks te zijn’, zegt Niilo Sevänen. ‘Ze maken deel uit van het grote verhaal, dus je kunt ze zien als het materiaal van de regisseur dat net dat beetje extra vertelt. Voor wie meer wil.‘)

Flowers Of The Night, Stained In Red en Song Of The Dusk ademen alle drie dezelfde donkere, melancholische, tragische sfeer, die door het album Anno 1696 werd opgeroepen. Al moet gezegd worden dat – net als op de in 2021 uitgebrachte EP Argent Moon – de rustige, melodieuze componenten op Songs Of The Dusk de overhand hebben. Verbetenheid en zwartgeblakerde elementen, zoals we hoorden in het titelnummer (nadat we de ingetogen start achter ons laten), Starless Paths en The Rapids op Anno 1696, kom je hier niet tegen. Daarentegen is er volop ruimte voor ingetogen tempo’s, weelderige arrangementen, mistroostige melodieën, veel variatie in de dynamiek, zo nu en dan een akoestische gitaar en de etherische vocalen. Of dat erg is? Dat is uiteraard afhankelijk je eigen interpretatie. Wat mij betreft zeker niet! Sterker nog: het is vooral de prachtige melodieuze eenvoud en de speelse dynamiek, waarmee een nummer als Song Of The Dusk zich nadrukkelijk onderscheidt.

Songs Of The Dusk ligt geheel in lijn met het muzikale aanbod op Anno 1696. Het was absoluut betreurenswaardig geweest als deze nummers geen bredere aandacht gehad zouden hebben gekregen. Sterker dan bepaalde nummers (wie zei daar White Christ?) op het oorspronkelijke album? Wie het weet, mag het zeggen. De EP mag weliswaar wars zijn van enige verrassing omdat de drie nummers precies bieden wat we in de loop van de jaren van Insomnium gewend zijn, maar of dat erg is? We weten toch allemaal hoe heerlijk consistentie en herkenbaarheid kunnen zijn? Of zijn mijn gedachten nu met de aan de haal gegaan en denk jij daar anders over?

Label:

Century Media Records / Sony Music, 2023

Tracklisting:

  1. Flowers of the Night
  2. Stained in Red
  3. Song of the Dusk

Line-up:

  • Niilo Sevänen – Basgitaar en vocalen
  • Ville Friman – Gitaar
  • Jani Liimatainen – Gitaar en (harmonieuze) vocalen
  • Markus Vanhala – Gitaar en (harmonieuze) vocalen
  • Markus Hirvonen – Drums

Links: