Insomnium – Argent Moon

Insomnium is een band die eigenlijk geen introductie behoeft. De Finse meesters van de melancholie gaan al enige jaren mee en brengen daarbij in een stabiele frequentie nieuw materiaal uit dat altijd aan de verwachting weet te voldoen. Dat mondde uiteindelijk uit in het magnum opus Winter’s Gate uit 2016. Een waanzinnig verhaal dat in feite één lang nummer is dat in zeven hoofdstukken is verdeeld. Twee jaar geleden was daar dan de opvolger in de vorm van Heart Like A Grave, wederom een plaat die de status van Insomnium als melodische grootmacht onderstreept. Hierbij brengt de band melodeath van de bovenste plank, die doorspekt is met treurende emoties zoals we dat uit het hoge noorden gewend zijn geraakt.

Zo niet anders op dit Argent Moon. We krijgen vier nieuwe nummers die vanaf de eerste klanken herkenbaar voelen en in alles Insomnium uitstralen. Daarin ligt wat mij betreft ook de kracht van deze band. Sommige bands evolueren en weten zichzelf telkens opnieuw uit te vinden of hun geluid op passende wijze te verfijnen. Daar doet Insomnium niet aan. We weten wat we krijgen en dat doet dit Finse kwintet met verve. De muziek kan daarbij de ene keer wat meer agressie vertonen en de andere keer meer op de atmosfeer gericht zijn.

Op dit Argent Moon zet Insomnium sterk in op atmosferische landschappen. De vier nummers zijn daarbij overwegend laag in tempo, maar hoog in melancholische somberheid. Daarbij moet ik toegeven dat de nummers vrij vlak in elkaar overvloeien en het geheel op mij geen verpletterende indruk weet te maken. Ik mis dan toch de afwisseling die Insomnium in eerder werk wel wist te integreren. Op opener The Conjurer zit overigens nog de meeste dynamiek met een episch refrein en een sporadische dubbele bassdrum. Daarna kabbelt de EP wat mij betreft net iets te veel in kalme wateren verder.

Het is lekker om weer nieuw materiaal van deze Finnen te beluisteren. Zoals altijd is er op de kwaliteit niks aan te merken. Insomnium (het woord, niet de band) is Latijn voor slapeloosheid. Met deze nieuwe EP val ik nog net niet in slaap, maar dat komt misschien ook omdat ik net koffie op heb. Ik heb in ieder geval wel zin gekregen om Winter’s Gate nog een keertje aan te zwengelen.

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Conjurer
  2. The Reticent
  3. The Antagonist
  4. The Wanderer

Line-up:

  • Niilo Sevänen – Zang, basgitaar
  • Markus Vanhala – Gitaar
  • Jani Liimatainen – Gitaar, zang
  • Ville Friman – Gitaar
  • Markus Hirvonen – Drums

Links: