Ingested – Ashes Lie Still

Ik zit zwaar aan de deathcore de laatste tijd. Dat is te wijten aan het Lorna Shore-syndroom en enkele sterke releases in het genre de laatste tijd. Sterke releases, in die zin dat ook black- en deathmetalfanaten zich meer en meer kunnen vinden in het genre dat van core aan het opschuiven is naar slamdeath en meloblack. Naast Lorna Shore viel mijn oog dit jaar ook op Ingested, omwille van de sublieme song Rebirth, met een clip en tekst die mij behoorlijk hard maken daar beneden. Meteen alles opgezocht van dit Britse drietal dat al sinds 2006 (!) samen de band bevolkt. Vroeger was het een stuk meer slamdeath met een gore rand, maar ook toen was de core aanwezig. Ieder album weer was er een andere productie en overall sound, het lijkt alsof de band op zoek was naar zijn identiteit, of het moet zijn dat hij zich niet graag laat vastpinnen op een bepaald geluid. Hoe dan ook, ik waagde mij aan deze Ashes Lie Still.


Wat meteen opvalt, is de variatie op dit nieuwe album. Geen blastfeest van begin tot einde meer, Ingested is meer dan ooit de band die in de breedte gaat. De zang staat hard, is verstaanbaar, heeft een persoonlijke betekenis. De riffgerichtheid is gedoseerd, wisselt netjes af met de gezongen stukken. De blastfestijnen dienen als versnellingen of om naar een climax toe te werken. De bas is netjes verwerkt in de mix. Er hangt zowaar sfeer op dit deathcoreplaatje, er gaat dreiging vanuit (soms zelfs een vorm van doom – Tides of Glass), en toch wordt er niet ingeboet aan snelheid en slambrutaliteit. Ingested heeft een aantrekkelijke, moderne sound, die wellicht te gelikt/geknipt/overgeproduceerd zal zijn – vooral de drums dan – voor de oldschoolers, maar die zeker moet scoren bij liefhebbers van iedereen die houdt van Unique Leader materiaal anno 2022, maar ook brutale deathmetalgenre Benighted, Hideous Divinity en Aborted. Sven van Aborted doet trouwens een rondje mee op deze plaat – hij is ook te zien op het nummer From Hollow Words. Op het nummer All I’ve Lost horen we trouwens Matthew K. Heafy van Trivium.


Lekkere plaat dus, alleen mis ik de “hitgevoeligheid” van een nummers als Rebirth. You’ll Never Learn doet het goed,  zelfs beter dan het titelnummer, maar verder is het wat zoeken naar nummers die meteen inhaken op het geheugen. Een groeier wel, geef hem wat tijd.

Score:

82/100

Label:

Metal Blade Records, 2022

Tracklisting:

1. Ashes Lie Still
2. Shadows in Time
3. You’ll Never Learn
4. Tides of Glass
5. From Hollow Words
6. Sea of Stone
7. All I’ve Lost
8. With Broken Wings
9. Echoes of Hate
10. Scratch the Vein
11. Rebirth (remixed)

Line-up:

  • Lyn Jeffs – Drums
  • Sean Hynes – Gitaar
  • Jay Evans – Keel

Links: