Infidel Express – The Ultimate Plan

Infidel Express begon als een middelvinger naar de politieke verhoudingen. Rusland en Turkije kregen in 2015 politieke ruzie. Om te laten zien dat punk/hardcore alle wonden heelt begon Infidel Express als een samenwerking tussen een viertal heren uit zowel Rusland als Turkije. Het is een vrijwel onbekende band overigens, dus niet gek als u nog nooit van deze gasten hebt gehoord. Dit is echter het moment om daar verandering in te brengen.

Ik heb nog wel wat labels over trouwens: noise, dark grind, crust, d-beat en rock-‘n-roll. Ze passen allemaal op hetgeen deze heren in hun experimentele bui aan het doen zijn. Stel dat Slipknot grindcore zou maken, dan zou het ongeveer zo moeten klinken. De albumhoes is een soort getatoeëerde pitbull. Die afbeelding lijkt me prima uitgezocht. The Ultimate Plan is namelijk een meedogenloos bijtertje. Het doel is niet om alles zo ‘clean’ mogelijk in te spelen. Integendeel, het doel is om de luisteraar met muzikale aanvallen van alle verschillende kanten te blijven boeien.

The Ultimate Plan is zowel agressief als een wesp die je ranja wil opdrinken als divers als een Amerikaanse Netflixserie. Groovend, blastend en alles wat er tussenin zit, dat is Infidel Express. Wat een geanimeerde vertoning is dit! The Sun pt. 1 (As we stare) start bijvoorbeeld met een lekker psychedelisch loopje en wat cleane zang alsof het de jaren ’70 zijn. Als je er net lekker in zit wordt er daadwerkelijk in de zon geloerd. Het gevolg is kortsluiting waarbij we een stonerbreakdown voor de kiezen krijgen. Hoppa, gelijk gaan we over naar een furieuze blastpassage op topsnelheid. En daarna? Grooven natuurlijk! Vervolgens bouwt de band weer een korte opbouw in en blast hij zich wederom een ongeluk. Je bent twee minuten verder en je hebt werkelijk alle hoeken van het universum en de kamer gezien. De screamo vocalen van Muhammed Ali knallen je passenderwijs volledig knock-out. Of het nu gaat om punky schreeuwen of gesproken woord, hij bokst het in je gezicht alsof hij een hooligan is. Hij weet bovendien wanneer hij even zijn mond moet houden, zoals op het einde van het technisch begaafde Smert (Russisch voor “dood’). Sorcery is een midtempo bluesy stonerballad doordrenkt met dissonante post-hardcore miserie. Het ‘I Feel Alone etc..’ komt keihard bij je binnen. Kippenvel!

De songwriting is vooral een verzameling goede ideeën die achter elkaar geplakt zijn om contrast te krijgen. Het klinkt een beetje gaar en weinig ingenieus, en dat is het ook, maar het werkt als een tiet. Zeker omdat de songs wat langer zijn dan gebruikelijk bij grindcore is die afwisseling nodig om de aandacht vast te houden. Pluimpje ook voor Will Killingsworth die de uitstekende productie heeft verzorgd en daar duidelijk verstand van heeft.

Gadverdamme wat is dit een hard plaatje! Neem de Infidel Express en krijg een klap tegen uw kanis van Muhammed Ali en de zijnen. The Ultimate Plan bevat degelijk uitgevoerde grindcore die vooral overtuigd door de gerichte energie die erin zit. Het lijkt me een plaat die u kan helpen om nieuwe records te breken bij gewichtheffen. Gewoon even Muhammed Ali in je oor laten schreeuwen vergezeld van een dikke blastpassage en gaan met die banaan! Voor $6,66 kan je er eentje in je bezit krijgen. Heil Satan en groetjes aan je moeder!

Luistertips: Voiceless, The Sun pt. 1 (As we stare), Smert, Black Diman

Score:

85/100

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

 1. Intro
 2. Voiceless
 3. The Bullet
 4. Namazte
 5. The Sun pt. 1 (As we stare)
 6. Gazze Song
 7. Spill
 8. Smert
 9. Sorcery
 10. Black Diman

Line-up:

 • Patriarch Unlucky – Gitaar
 • Muhammad Ali – Vocalen
 • No Nickname – Drums
 • Lizard Wizard – Basgitaar

Links: