SeelenWalzer – Seelenwalzer

We vinden het even vervelend als jij, maar deze heruitgave kan je niet naar waarde schatten zonder een geschiedenisles van onze professor Germaanse Metallogie. Halverwege de jaren ’90 was de Ostpunk definitief over zijn hoogtepunt. Velen zochten hun heil in de Teutoonse thrash of death metal, anderen in de Neue Deutsche Härte, maar Andy Classen (jawel, dé Andy Classen die toen nog bij Holy Moses speelde) en Warpath-zanger Dirk Weiss zagen het nóg innovatiever. Zij richtten Richthofen op en brachten er dit obscure Seelenwalzer mee uit.

Een album dat uw professor nog uit zo’n ‘alles aan €5’-bak diepte op de Wacken-metalmarkt en het helemaal grijs draaide. Met de terugkeer van Richthofen (zij het onder de naam van dit debuut) kunnen jullie, liefste studenten Germaanse Metallogie, dat voorbeeld opnieuw volgen. Zo intrigerend was dit album en is het vandaag nog altijd. Het is in één zin te zeggen waarom: het is een mix van Totenmond en Laibach.

Recensies van één zin en een geschiedenisles zijn voor meerwaardelezers natuurlijk onvoldoende, dus zullen we er iets dieper op ingaan. Een recept dat Richthofen vaak gebruikte is dat van de lange opbouw. Treiterig saaie doom, geluidssamples, pruttelende drumroffels, eentonige klanken, noisy basgolven… het test je geduld maar het wachten loont wanneer ze daar dan eindelijk zijn met een dokkerende gitaarplaveiing. Die ene, uit zijn voegen barstende climaxriff lag bij Richthofen zelden in hetzelfde nummer. Er zijn twee illustratieve duo’s van: het tweetal openers en Schönheit Der Trauer plus Jungfernflug.

Daarnaast bevat Seelenwalzer een tweetal loodzware Neue Deutsche Härtebrekers. De afsluiter is er één, maar koninginnenummer Blut Der Pferde – let op hoe de kerkklokken aanwezig blijven – nog meer. “Ich, ich bin der Mann, ich bin die Frau – Just go for it. Just go!” De stoere kreetvocalen die op zulke wijze door elkaar lopen, zijn trouwens nog zo’n handelsmerk.

Alleen moet je er heel veel kunstzinnige Laibach-nonsens bijnemen. Zeker met de zware kreetzang erbij zoals tijdens Goin’ Out West is de Sloveense link pijnlijk. We vinden het even vervelend als jij, maar zonder zouden de NDH-deathmetalversmeltingen zo slagkrachtig niet zijn.

Label:

GUN Records 1997/ Masascre Records 2019

Tracklisting:

 1. Für Die Ewigkeit
 2. Ich Mag Dich Tot
 3. Der Jüngste Tag
 4. Blut Der Pferde
 5. Kopfjäger
 6. Schönheit Der Trauer
 7. Jungfernflug
 8. Goin’ Out West
 9. Katharsis
 10. Kill For Allah
 11. Worte Des Fleisches

Line-up:

 • Dirk Weiss – Zang
 • Andy Classen – Gitaar, zang
 • Gernot Leinert – Basgitaar, keyboard, samples
 • Sanjai Sah Hauschild – Drums
 • Alex Speikermann – Drums van Jungfernflug

Links: