Samael – Hegemony

Samael heeft er net zijn dertigste verjaardag opzitten en leverde eind vorig jaar een nieuw album af genaamd Hegemony. Zelf ben ik Samael-fan van in den beginne, toen de band nog black bracht. Toch werd het pas echt interessant voor mij met het album Passage, wanneer de industrial echt zijn intrede deed. Industrial was toen subliem, met voortrekkers als Fear Factory, Strapping Young Lad, Pain en beginnende Rammstein … maar dus ook Samael, voor zij die het wat extremer wensten. Na Samael vond ik het allemaal wat te vrijblijven, Xytras’ rol was te vooraanstaand geworden. Daarna kwam Solar Soul en sindsdien niets dan prima platen en sublieme nummers als daar zijn In Gold We Trust en Slavocracy. En nu is er Hegemony.

Laat me beginnen met te zeggen dat het tekstueel weer prima in elkaar zit. Samael gaat zonder zedenpreken de strijd aan met de manier waarop de mens bezig met de wereld kapot te maken, op te gaan in winstbejag, identiteitsloze eenheidsworst, hypocrisie, consumentisme, … Zo een beetje alles wat in hun thuisland momenteel toegejuicht wordt (Davos). Samael legt het bloot, maar gaat niet janken. Samael biedt een alternatief aan, een nieuwe wereld, een totale globalisering. Geen nihilisme of fatalisme, Samael brengt een krachtige boodschap en wil al zijn fans mobiliseren. Alleen daarvoor is dit album de moeite waard, want waar zovele heavy en power bands (neem daar gerust Arch Enemy bij …) hetzelfde proberen en extreem kazig en melig ten onder gaan met hun Kumbaya-achtige hymnes, weet Samael het te brengen op een bijzonder krachtige manier die ook liefhebbers van de wat ruigere metal zal aanspreken.

Uit Hegemony:

The earth is our country
All the roads lead to us
We reign over our destiny
There is no stopping, no truce

Uit het nummer Samael:

5 A M A E L
Light and force have a name
We the people have a voice
S A M A E L
Light and force have a name
We the people have a voice
5 A M A E L

Uit Red Planet:

Finally we found a way
To resolve the argument around which we revolve
Our global quest for harmony
Is the pinnacle of our society
Yes, in each other we trust
And we do what we must
Red dust under our feet
We’re blessed to be cursed, we enlist to resist

Uit Against All Enemies:

We are our own goal, we are our victory

Against God there’s Science
Against Evil – common sense
Against obsession – diversity
Against division – unity

Heel veel positieve en strijdvaardige energie dus, verpakt in een gekend duister aandoende industrial metal sound, zonder dat er een rockgevoel (handjes in de lucht) ontstaat. Daarnaast ook een pak zwarte confrontatie over onze realiteit, zoals in Black Supremacy (We create now our future past), EBM-electrogelaagdheid en een cover van The Beatles (Helter Skelter). Het resulteert allemaal samen in een ijzersterke Samael-plaat, die steunt op sterke content, transparante nummers en net genoeg “extreme” elementen waardoor we Samael blijven herkennen. Instrumentaal vind ik het al lang geen uitzonderlijk sterke band meer en zelfs qua catchiness is het geen uitzonderlijke topper, maar dat wordt meer dan ruimschoots gecompenseerd door het totaalplaatje. Dit is één van de weinige bands die ik in de eerste plaats zou beluisteren omwille van de inhoud, boven de vorm (al blijft dat laatste ook echt wel lekker). All praise Samael.

Score:

85/100

Label:

Napalm Records, 2017

Tracklisting:

 1. Hegemony
 2. Samael
 3. Angel of Wrath
 4. Rite of Renewal
 5. Red Planet
 6. Black Supremacy
 7. Murder or Suicide
 8. This World
 9. Against All Enemies
 10. Land of the Living
 11. Dictate of Transparency
 12. Helter Skelter (The Beatles cover)
 13. Storm of Fire

Line-up:

 • Vorph – Keer, Gitaar
 • Xytras – Drums, Percussion, Keyboards, Programmering
 • Makro – Gitaar
 • Drop – Bas

Links: