Incognito Theory – Incognito Theory

Southern Hard Rock, bluesrocks moerassige marginale neefje dat in zijn vrije tijd moonshine stookt en wasberen afschiet. Wie houdt hier nu niet van? Altijd iets te beleven met zulke bands. Ja, stereotiepen kloppen meestal langs geen kanten, maar ik kan er niet aan doen, dit muziekgenre roept bepaalde verwachtingen op. Zo ook deze volgende band: Incognito Theory. Deze groep speelt niet alleen zuiderse hard rock, de bandleden doen er ook alles aan om het zuiderse imago te versterken. De cowboyhoeden zijn bijvoorbeeld prominent aanwezig in foto’s van deze heren.

En toch is het niet al confederale vlag wat de klok slaat. De band is afkomstig uit de New Jersey/New York regio en pakt de zaken uiterst professioneel aan. Dit zijn geen bende hillbillies die hopen om op puur geluk uit het moeras te geraken. Incognito Theory koestert zijn imago, maar werkt bovenal heel hard aan zijn muziek en carrière. Zo heeft de band reeds een eigen website – wat vrij ongewoon is voor bands die nog geen platenlabel hebben en amper streams genereren op Spotify, en wordt er samengewerkt met Steve Zing als producer. De naam zegt je misschien niet direct iets, maar dit is de basgitarist van Danzig. En nu we toch over stereotiepen praten.. Glenn Danzig staat nu niet direct gekend als een makkelijk iemand dus als je daarmee al sinds 2006 samenwerkt ben je muzikaal ijzersterk.

Incognito Theory dropte dus zijn laatste EP op onze redactie en aangezien southern hard rock er bij mij altijd wel ingaat duurde het niet lang voor deze schijf zijn kans kreeg. Bring on the southern rock! En… na een paar seconden ben ik al verrast. Ik had echt niet verwacht om zo’n vette riff te horen. Met southern rock denk ik aan bands als Lynyrd Skynyrd of ZZ Top. Dit heeft wel iets bluesy en zuiders, maar met zo’n diepe, basachtige gitaarriff kom je als band eerder op het grondgebied van bands als Alice In Chains of Deftones terecht. Deze Set It Off bevalt me enorm. Jerry Cantrell die bij Blackfoot speelt met Zakk Wylde als zanger!

Ook de volgende nummers klinken lekker diep door en er vloeit zowaar hier en daar een solo tussendoor. Fired Up en Smokin’ Gun zijn leuke nummers die keihard doen denken aan Black Label Society. Deze band rond Zakk Wylde heeft trouwens ook een nummer dat Fired Up heet. Toeval? Ik mag deze Incognito Theory wel. Als fan van zowel Black Label Society en Alice In Chains ben ik wel te vinden voor deze combinatie.

Het is een korte EP van nauwelijks zeventien minuutjes, maar uiterst vermakelijk zonder echt heel zwaar te imponeren. Ik vind dit echter niet zo’n zuiderse hard rock, maar eerder zuiderse heavy metal. De invloed van bands als Black Label Society en zelfs Pantera is te groot om te negeren. Hey, best goed zo hoor. Ik zal nooit een band afvallen die als Pantera probeert te klinken. Deze Incognito Theory doet echter meer dan als een kloon van de voornoemde bands te proberen klinken. De zuiderse invloed vormt een pittige toets en geeft de muziek van deze band net iets extras. Ondertussen blijven de jongens zich profileren als zuiderse hard rock. Ik checkte hun Facebookpagina even en ze omschrijven hun muziek ondertussen als – hou je vast – Top Shelf Whiskey Fueled American Southern Hard Rock. Wat een heerlijke band toch! Er bestaan mensen waar je onmogelijk boos op kunt zijn. Er bestaan blijkbaar zo’n bands ook. 

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Set It Off
  2. Fired Up
  3. Smokin’ Gun
  4. This Rebel Soul Lives On
  5. Hell Bent

Line-up:

  • Dave Incognito – Zang
  • John Mosco – Drums
  • Jerry Animus – Basgitaar
  • Steve Bloodgood – Gitaar

Links: