Inanes – Acedia

Vijf nummers en toch bijna veertig minuten muziek! Knap werk van deze drie Polen, die zich verzamelen onder de bandnaam Inanes. Acedia, de debuutplaat, wordt aan de man gebracht via Via Nocturna. En zoals te verwachten valt haalt de promoboer aan dat deze heren hun black metal beïnvloed wordt door de muziek van hun landgenoten Mgła. Er zouden echter ook invloeden terug te vinden zijn afkomstig van de Amerikanen van Uada en de Duitsers van Groza. Mijn aandacht wordt hierdoor dan ook ten volle getrokken.

De drie heren nemen in ieder geval de tijd om de plaat goed te starten. Apotheosis heeft even nodig om te groeien en open te bloeien en kent in zijn vorm en kleur wel wat Mgła – achtige kanten. In tegenstelling tot dit gezelschap komen de vocalen van Inanes eerder rustig dreigend over. De songstructuren doen inderdaad wat denken aan de Amerikanen van Uada, in het technische spel is de verwijzing naar Groza ook niet mis geschreven. Nochtans heeft dit Inanes afdoende eigen karakteristieken. The Undark heeft iets bezwerends over zich hangen, vermoedelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de koorachtige gezangen op de eerste maten. Het mag wel geschreven worden dat de drie Polen het tempo vaak eerder wat drukken. Wat jammer is, want heel wat riffs lenen zich toch wel tot een blastbeat of een rollend dubbele basgebeuren. Pas op het einde van The Undark vindt Inanes, gedurende enkele tellen, het gaspedaal.

En vanaf dan lijkt het of de heren toch het gaspedaal gevonden hebben. Deathcult wordt brutaal en smerig geopend. Ook die typisch Poolse schoolriffs komen zo beter tot hun recht. New Heresy is dan weer een monotoner werkstuk dat zich laat leiden door de eentonige zang, nochtans komt die typische Mgła-cadans wel naar boven in de laatste minuut van het nummer. Wat toch te laat is. Lost sluit deze debuutplaat af. Gedurende een luttele tien minuten krijg je bovenstaande elementen nog eens vlotjes samen gemengd.

Inanes is dus een nieuwe, nog wat doffe, ster aan het Poolse blackmetalfirmament. Een ster die nog wel wat aan kracht kan en zal winnen alvorens deze helder en duidelijk één ieder de weg wijst.

Score:

75/100

Label:

Via Nocturna, 2022

Tracklisting:

  1. Apotheosis
  2. The Undark
  3. Deathcult
  4. New Heresy
  5. Lost

Line-up:

  • Vadus – Gitaar, bas
  • DarkMass – Zang
  • Modor – Drum

Links: