In Vain – The Latter Rain

In Vain – The Latter Rain
Indie Recordings – 2007

Het Noorse In Vain omschrijft zijn eigen sound als progressieve death/black-metal en dat dekt de ladingmaar gedeeltelijk, vind ik. Progressief staat bij mij voor onorthodox, vooruitstrevend en grensverleggend. En precies dat is wat In Vain ons biedt: een moderne grensverleggende plaat die zoveel meer is dan de gemiddelde black/death-metalplaat.

In Vain laat niet snel in zijn kaarten kijken en zet de luisteraar meer dan af en toe op het verkeerde been. The Latter Rain is als een expressionistisch schilderij: kleur noch vorm hebben op het eerste zicht iets met elkaar te maken, maar als je het lang genoeg tot je neemt, krijg je vaak een duizelingwekkend geheel voor ogen. De contrasten tussen hard en zacht lopen moeiteloos in elkaar over en je gaat je bizar genoeg geen vragen stellen bij stijlvreemde passages. Ieder puzzelstukje ligt op de juiste plaats bij In Vain. De muziek is van de hand van één man, namelijk gitarist J. Haaland. Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: deze man is een vionair!

Het valt niet mee om deze plaat in een paar woorden te omschrijven. Feit is dat dit één van de meest avontuurlijke albums is die ik de laatste paar maanden heb gehoord. Als deze plaat wordt opgepikt door een groot publiek, dan zal The Latter Rain zeker een grote impact hebben op de Noorse scène in zijn geheel. Of iedereen de tijd zal nemen om deze Godiaanse knoop te ontwarren, is natuurlijk maar de vraag. Ik gun het deze band van harte!

The Latter Rain

Tracklist:

 1. The Latter Rain
 2. In the Midnight Hour
 3. Det Rakner!
 4. Octoberґs Monody
 5. Their Spirits Ride with the Wind
 6. I Total Triumf
 7. The Titan
 8. As I Wither
 9. Morning Sun
 10. Sorgenfri

Line up:

 • Frigstad – Vocals
 • J. Haaland – Guitars, Programming
 • S. Nedland – Clean Vocals, Piano, Organs & Background Vocals
 • E. Fuglestad – Guitars

Links: