In Vain – Currents

De vierde langspeler van In Vain is een feit. Begin dit jaar kwam de band met Currents op de proppen. De plaat is geproduceerd door Jens Bogren, die eerder samenwerkte met onder andere Opeth, Katatonia, Dimmu Borgir en Kreator. Aan de productie kan het dus haast niet liggen.

Het vijftal uit het Noorse Kristiansand heeft voordat de plaat opgenomen werd nog een domper moeten verwerken. Drummer Stig Reinhardtsen heeft besloten er, wegens persoonlijke redenen, de brui aan te geven. Echter heeft de band, voor de opnames van Currents, niemand minder dan Baard Kolstad van Leprous weten te strikken om de boel in te spelen. Kwalitatief zal het er daardoor niet op achteruit gaan. Over kwaliteit gesproken. In Vain brengt met Currents gewoon weer een prima progressieve (death) blackalbum uit. Op sommige momenten doet het me zelfs een beetje denken aan Leprous, wat natuurlijk niet gek is met de drummer van die band op de kruk. Het nummer Origin is daar een goed voorbeeld van. Met Blood We Shed gaat het weer meer de death metalkant op. Mede door de vele afwisseling en de power in de nummers kakt de boel niet in en blijft het boeien.

Voor mij geen jaarlijst materiaal, wel een trigger om verder in de discografie van deze band te duiken. Fans van Barren Earth, Opeth, In Mourning, Leprous en dergelijke kunnen deze plaat gewoon rustig aanschaffen.

Score:

78/100

Label:

Indie Recordings, 2018

Tracklisting:

 1. Seekers Of The Truth
 2. Soul Adventurer
 3. Blood We Shed
 4. En Forgangen Tid
 5. Origin
 6. As The Black Horde Storms
 7. Standing On The Ground Of Mammoths

Line-up:

 • Johnar Håland – Gitaar, toetsen
 • Sindre Nedland – Zang
 • Alexander Bøe
 • Kjetil Domaas Petersen – Gitaar
 • Baard Kolstad – Drums

Links: