In This Moment – Mother

In This Moment is groot. Vijftien jaar al doet de band in Amerika vlotjes zijn ding en het sprokkelt met zijn nu metal en mainstream rock met vrouwelijke ballen miljoenen views per video. Er werd gesproken over de Lady Gaga van de metal, er werd gesproken van Marilyn Manson in vrouwelijke vorm (en ik maar denken dat die dat al was). De hits zijn vaak catchy, ze liggen makkelijk in het gehoor, telkens een beetje opwindend en donker, met in het achterhoofd een horde mannen en vrouwen die wel van een gitaar houden. Ik nam Black Widow al eens ter hand, waarvan enkel de hits blijven hangen zijn. Hits genoeg bij In This Moment trouwens. Whore, Sick Like Me, Blood, Big Bad Wolf… zijn volgens mij de betere. Op Mother staan er ook een paar.


Zoals steeds krijg je op dit In This Moment-album dezelfde thema’s aangereikt. Religie, familie… Geen seks en drugs deze keer. Drie covers ook, alweer, want In This Moment doet wat alle metalbands in Amerika doen om publiciteit te – blijven – krijgen. Metal is een covergenre, nog maar eens. Hoe dan ook, de covers staan vooral voorin in het album. Een bombastische en overgeproducete versie van Fly Like An Eagle (Steve Miller Band), een zeer voor de hand liggende handjesopelkaar massahysterie überhymne voor de zomerfestivals in de vorm van We Will Rock You (Queen, d’uh) en een veel minder voor de hand liggende versie van Into Dust (Mazzy Star). Mazzy Star-gitarist David Roback overleed in februari 2020. Ik weet niet of dit een tribute is of niet, maar het is wel mooi gedaan. De dreampop wordt hier alle eer aangedaan. Voor de rest een eigenaardige opbouw met interludes, waarbij vooral het nummer The In-Between opvalt. Zowel de tekst als de clip zijn sterk, diep en best wel aangrijpend. Het dualisme, het contrast moeder/vader, het gevoel van Beautiful Tragedy (niet toevallig de titel van het debuut van deze band lang geleden)… Het nummer heeft best wel wat impact, mede door de autobiografische lading. Zelfs zonder industriële opsmuk (de electro is subtieler) maakt dit echt wel indruk. Helaas is het ook het enige pakkende hoogtepunt van deze plaat. Mother is te Amerikaans voor woorden, met heel wat ‘zie mijn feels hier op straat liggen’, maar het is net moederdag geweest dus iedere metalmoeder kreeg deze sowieso te verwerken.

As Above So Below, voor altijd eigendom van Behemoth, is een leuk liedje met een nog leuker melodietje. Goed voor vijf luisterbeurten en dan wordt het saai. Dat is bij veel liedjes wel zo, akkoord, maar ook hier is er zeker geen overschot, zelfs niet over een periode van een maand. Het is nog altijd beter dan die andere vullertjes voor de afsluitende Mazzy Star-cover, want daar haal ik amper het einde. Net iets te melodramatisch en doorsnee allemaal, daar kan zelfs Lady Gaga niets mee aanvangen. Ik kijk in feite meer uit naar Gagas nieuwe plaat later dan dat ik Mother nog eens opzet. Al zal The In-Between wél in mijn best-of-2020 terug te vinden zijn.

Score:

72/100

Label:

Atlantic Records, 2020

Tracklisting:

1. The Beginning (Interlude)
2. Fly Like An Eagle (Steve Miller Band cover)
3. The Red Crusade (Interlude)
4. The In-Between
5. Legacy
6. We Will Rock You (Queen cover)
7. Mother
8. As Above, So Below
9. Born In Flames
10. God Is She
11. Holy Man
12. Hunting Grounds
13. Lay Me Down
14. Into Dust (Mazzy Star cover)

Line-up:

  • Maria Brink – Zang, piano
  • Chris Howorth – Gitaar
  • Randy Weitzel – Gitaar
  • Travis Johnson – Basgitaar
  • Kent Diimmel – Drums

Links: