In Mourning – The Shrouded Devine

In Mourning – The Shrouded Divine
Aftermath Music, 2008

Onder invloed van de landgenoten van Opeth, In Flames en Arch Enemy, is het eveneens Zweedse In Mourning in 2000 ontsprongen als nieuwe belofte voor de toekomst. Acht jaar en vijf demo’s later is de tijd gekomen om die belofte in te lossen met het eerste full-length album The Shrouded Divine.

De heren openen het album zwaar, bijna doomachtig zelfs, schakelen vervolgens over naar death en beginnen dan met het creëren van een mix van beiden, met een vleug melodisch progressief geluid. Dat we hier niet te maken hebben met een stel beginnelingen, blijkt wel uit de sterke combinatie van de stijlen. De heren zorgen zoveel muzikaal als vocaal voor prima overgangen en zorgen voor meer dan voldoende variatie in de muziek. De sound van het album kan, ondanks de prima uitvoering, niet echt een blijvende indruk achterlaten. Ze hebben de zaken qua productie, riffs en zang goed op orde, alleen een eigen draai eraan geven is nog niet echt gelukt. Zowel in de gitaarpartijen als in de vocalen klinkt te weinig een eigen geluid, waar je In Mourning aan zou kunnen herkennen.

De lat voor nieuwkomers ligt anno 2008 hoog in de metalwereld. Je debuutalbum moet ijzersterk of verdomd origineel zijn wil je nu in het genre nu in een keer succes hebben. In Mourning levert met The Shrouded Divine geen ijzersterke schijf af die de band in een keer naar de top schiet; het is echter wel een veelbelovend begin. Ontwikkeling is het sleutelwoord voor een succesvolle toekomst voor In Mourning.

Tracklist:IM

  1. The Shrouded Divine
  2. Amnesia
  3. In The Failing Hour
  4. By Others Considered
  5. Grind Denial
  6. The Art Of A Mourning Kind
  7. The Black Lodge
  8. Past October Skies (The Black Lodge Revisited)

Links: