In Grief – Deserted Soul

In Grief – Deserted Soul
Bombworks Records, 2009

We gaan naar Noorwegen. Een land waar veel zwart muzikaal geweld vandaan komt, maar stiekem nog veel meer (geweld). Neem nou In Grief, opgericht door zanger David Sandvik en gitarist/bassist Benny Andrè Røste. Met het debuut Deserted Soul brengen ze de luisteraar een mix van melodieuze, ingenieuze en bombastische death metal.

Zes nummers en een intro vullen tezamen bijna vijftig minuten met zeer imposante muziek. In Grief verandert muziek in een reis. Zo word je op het ene moment omver geblazen door krachtig riff- en strotwerk met bijbehorende drums en niet veel later voorzien de cleane vocalen je van een kil en jammerlijk gevoel. Het is lastig om hier een passende vergelijkingen bij te verzinnen maar om je toch een beeld te geven: zie In Grief als een gebalanceerde combinatie tussen Amon Amarth en (nieuwe) SepticFlesh. Een van mijn favoriete nummers van deze plaat is In The End. Dit nummer kent kippenvelopwekkend gitaarwerk en keyboardpassages die daar weer naadloos op aansluiten. Om dezelfde redenen raad ik ook Modern Truth aan. Na een luisterbeurt of tien besef ik me dat deze schijf toch wel erg veel indruk op me achter laat… en dat voor een debuutplaat van een band die in 2008 is opgericht!

Dit is kunstig, boeiend en gewoon af. Ja, je moet wel wat open staan voor bombastische praktijken en langzame opbouw maar mocht dat het geval zijn, zit je zeker goed. Topplaat!

Tracklisting:
In Grief - Deserted Soul

 1. Darkening Horizon
 2. I Am
 3. Invited War
 4. Modern Truth
 5. Deserted Soul
 6. In The End
 7. Weak

Line-up:

 • David Sandvik – Vocals
 • Benny Andrè Røste – Guitars, Bass
 • Jonas Andreassen – Guitars
 • Daniel Sandvik – Keys, Arrangements
 • Vegard Hellan – Drums

Links: