In Flames – Siren Charms

In Flames – Siren Charms

Sony Music, 2014

In Flames is natuurlijk al lang niet meer die te gekke Gothenburg-act van weleer. Ergens rond de eeuwwisseling pakte de band de verkeerde afslag (muzikaal dan, qua populariteit heeft het de heren geen windeieren gelegd). Bij de bespreking van het vorige werkstuk van de Zweden heb ik hier al wat langer bij stilgestaan. Dat kan hier herhaald en als zodanig ingelast worden.

Siren Charms is de titel van album nummer negen. Het borduurt voort op datgene dat wij gewend zijn van de band. Stadion metalrock waarin een voorname rol is weggelegd voor zanger Anders Fridén. En toetsen die meer nog dan de gitaren de nummers dragen. Gitaarsolo’s, echt vette riffs, mooie melodieuze leads (sterkhouders uit een grijs verleden) zijn ver te zoeken op Siren Charms (slechts in het titelnummer en tijdens Rusted Nail wordt een poging hiertoe gedaan).

Ik heb Siren Charms meer dan vijf keer in zijn geheel beluisterd. For old time’s sake, zullen we maar zeggen. Geen enkele keer veerde ik op uit mijn stoel, van mijn bed of van de fiets of tijdens welke bezigheid dan ook die ik ondernam tijdens het beluisteren van dit album. Geen enkel moment heb ik een memorabele riff gehoord, een nummer dat er in positieve zin uitsprong of wat dan ook. De gastbijdrage van Emilia Feldt, een Zweedse operazangeres, zou je met heel veel moeite een lichte opleving van een overwegend muisgrijze plaat kunnen noemen.

Met Siren Charms persisteert In Flames in haar zoektocht naar een moderner, alternatiever en vooral minder ‘metal’ geluid. Respect voor die consistentie. Onderaan de streep levert het echter een heel mager album op. Niet zozeer vanwege de gekozen richting, maar simpelweg doordat het lijkt dat de band een goede song schrijven verleerd lijkt te zijn.

Tracklisting:
In Flames

 1. In Plain View
 2. Everything’s Gone
 3. Paralyzed
 4. Through Oblivion
 5. With Eyes Wide Open
 6. Siren Charms
 7. When the World Explodes (feat. Emilia Feldt)
 8. Rusted Nail
 9. Dead Eyes
 10. Monsters in the Ballroom
 11. Filtered Truth

Line-up:

 • Anders Fridén – zang
 • Björn Gelotte – gitaar
 • Niclas Engelin – gitaar
 • Peter Iwers – bas
 • Daniel Svensson – drums

Links: