In Crucem Agere – Calling The Void

Dit Oostenrijks duo, In Crucem Agere, brengt met Calling The Void hun derde langspeler uit. Code666 heeft de heren opgepikt. Deze heren nemen je met hun bezwerende en bevreemdende vorm van black metal mee de diepste dieperik in, ze nemen je mee de leegste leegte in. En alzo kan het een eerder typische Code666 – release genoemd worden. Dit Italiaans label heeft immers nog wel eens buitenbeentjes op stal zitten. Verwacht je dus maar niet aan te veel houvast. Verwacht je dus maar eerder aan een collectie hoekigheid en dissonantie. Of verwacht helemaal niks, zo start ik nog het liefst.

Calling The Void start met The Gods Sent No Sign. Het wordt alzo meteen duidelijk wat ik hierboven bedoel. Het duurt even voor je wat houvast in dit nummer vindt. Het lijkt bij een eerste luisterbeurt eerder een verzameling van riffs en thema’s die wat losmazig aaneengenaaid werden. Niks is echter minder waar. Ondanks de hoekigheid in de drums, met name dan vooral de toms en de soms wat eigenaardige baslijnen, blijft er toch vooral een duister geheel over. Er wordt hier en daar ook gespeeld met wat dissonante kaders en oneffen drumdynamieken, vermoedelijk deels te verklaren door de programmatie (?), wat dit nummer dan weer tot een ideale opener maakt.

Fall Of The Idols maar vooral het titelnummer, Calling The Void, hebben een wat klassieker blackmetalraamwerk alhoewel de dissonantie, gebracht door de scherpe gitaren, toch ook hier om de hoek komen kijken.

Heel soms, krijg ik de indruk dat deze Oostenrijkers een stapje in buurt komen van de sfeer die de Portugezen van Gaerea oproepen. In Crucem Agere is niet zo fijnbesnaard en evenmin zijn hun composities van die kwaliteit, maar toch. Ook de productie is hier toch ook te klinisch veelal door een te magere drumafstelling die volgens mij gewoon uit een doosje komt.

Toch wel een plaat die de tijd nodig heeft om te groeien, een plaat die tijd nodig heeft om zich in zijn volledigheid te ontplooien en dan nog. Dan nog? Dan is het voor de ene of de andere nog een moeilijke oefening. Niet in het minst een intrigerend plaatje.

Score:

75/100

Label:

Code 666, 2021

Tracklisting:

  1. The Gods Sent No Sign
  2. Fall Of The Idols
  3. Calling The Void
  4. Descent Into The Maelstrom
  5. The Bicamarel Mind
  6. Eosos Nova

Line-up:

  • Syknatt – Zang, gitaar, bas
  • Þ. – Gitaar

Links: