Impetuous Ritual – Blight upon Martyred Sentience

Derde album voor Impetuous Ritual, één van de absolute exponenten in de wereld van occulte death metal, uit een van de meest giftige moerasgebieden van Australië. Deze band bestaat uit leden die onder andere in Portal en Grave Upheaval meedraaien, en is op zich een band die even hoog mag aangeschreven worden. Althans op de vorige twee albums. Deze verschijnt via Profound Lore Records. Wie momenteel deel uitmaakt van de band mag trouwens niet meer geweten zijn.


Mike Klaassen omschreef Impetuous Ritual‘s Unholy Congregation Of Hypocritical Ambivalence in 2014 als een album waarop de band je meesleurt, de diepte in met een sfeer die werkelijk om te snijden is. Ook op dit derde album verandert Impetuous Ritual de omgeving in een modderstroom waar geen ontkomen aan is. Een extreem broeierige brokkenbrei van bedorven gitaarwalmen en een losgeslagen drumkit ontnemen de luisteraar alle mogelijkheden om zich los te wrikken. Compleet murw blijf je verbaasd kijkend achter wanneer een geschift nummer als Synchronous Convergence passeert. De sfeer is opnieuw ziekelijk zenuwachtig, vol iele tremelo’s die minutenlang aangehouden worden en disharmonisch bewegend ten opzichte van de invers schuivende drumslagen. De doom/death-vocalen maken de rollercoaster aan groteske deathmetalgrilligheid helemaal af.

Ziek, ziek, ziek. Ziekelijker dan dit wordt het niet vaak. Die eenmalige droom waarop opa plots heel erg aantrekkelijk werd en zijn pisgeur je een tsunami aan voorvocht bezorgde, die komt in de buurt. En oké, die keer dat je te laat besefte dat melk normaal geen halfvaste bestanddelen bevat, die komt ook in de buurt. Maar zelfs toen die bewuste bestanddelen rastafarivlag-kleurige rochels bleken te zijn van een huisgenoot, was het ingewandentrauma niet zo moeilijk te verwerken/verteren als bij Blight upon Martyred Sentience. Hoog tijd om uw spijsverteringsstelsel op te proef te nemen dus!

Groeten aan uw huisarts.

Score:

87/100

Label:

Profound Lore Records, 2017

Tracklisting:

  1. Void Cohesion
  2. Apoptosis
  3. Inordinate Disdain
  4. Untoward Evocation
  5. Synchronous Convergence
  6. Denigrative Prophecies
  7. Sullen
  8. Feculence Reveled
  9. Intransience

Links: