Imperia – Flames Of Eternity

Toegegeven: het was al een tijdje stil rond Imperia. Het laatste wapenfeit van deze band dateert dan ook van 2015 toen Tears Of Silence boven de doopvont werd gehouden. Maar nu is er dus na vier jaar wachten de langverwachte opvolger: Flames Of Eternity

De eerste nummers van het album klinken meteen vertrouwd in de oren. Zowel het donkere The Scarred Soul als het zwaardere Fear Is An Illusion zijn typische Imperia-songs waarbij stevige gitaren en melodieus gearrangeerde orkestratie hoogtij vieren. Na het toegankelijke uptempo rockende Unspoken Words krijgen we allicht de meest dromerige passage uit de plaat voorgeschoteld. Book Of Love kent een sterke combinatie van innemende zangprestaties, virtuoze pianoklanken en gevoelige gitaarsolo’s die harmonieus samensmelten met de aanwezige strijkers.

In het snelle Blinded brengt zangeres Helena Iren Michaelsen een allereerste keer haar operavocalen ten berde. Naar mate het nummer vordert, wordt het tempo aan de hand van enkele krachtige riffs verder opgedreven, wat zorgt dat je adrenalinegehalte een serieuze boost te verwerken krijgt. Gelukkige tovert deze langspeler ook de nodige rustpunten tevoorschijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de prachtige power ballad Invisible Tears waarbij vooral de gastbijdrage van violist Henrik Perello een wel zeer gevoelige snaar raakt. Akoestische gitaren en gesproken fragmenten brengen het geheel tot een wel heel emotioneel beladen song van ruim zeven minuten met een werkelijk geweldige climax.

Het momentum blijft behouden. Want louter instrumentaal gezien zijn de nummers Otherside en Beauty Within absolute toppers. In eerstgenoemde krijgen we bij aanvang eerst flarden van speelse folky invloeden gepresenteerd, die quasi onmiddellijk de baan ruimen voor een robuust mannenkoor dat op sublieme wijze wordt ondersteund door verschillende gitaar- en vioolsolo’s. Beauty Within is dan weer eerder een filmisch duet waarin zowel fluit-, percussie- als akoestische gitaarklanken zorgen voor een mooie samenhang.

My Guardian Angel vind ik persoonlijk minder overtuigend omwille van zijn ietwat mechanische toets maar het oosters getinte The Ocean trekt de uiteindelijke eindscore weer met enkele punten omhoog. Het is ook de memorabele zanglijn van Helena Iren Michaelsen die in deze laatste een warm gevoel naar boven weet te brengen. Het album wordt sereen afgesloten door A Crying Heart en een aangrijpende pianoversie van Mother, dat het verhaal vertelt over haar in 2004 vermoorde moeder.

Flames Of Eternity lijkt een op safe spelende plaat te zijn, maar komt wel heel verrassend uit de hoek door zowel het rijke pallet aan stijlen als emoties. Het is een prima mix van stevige uptempo nummers, power- en pianoballads, die één voor één getuigen van een sterk staaltje songwriting. Imperia behoort dan misschien wel niet tot de categorie der groten symfonische metalbands, de groep verdient met deze langspeler beslist meer positieve aandacht.

Score:

80/100

Label:

Massacre Records, 2019

Tracklisting:

 1. The Scarred Soul
 2. Fear Is An Illusion
 3. Unspoken Words
 4. Book Of Love
 5. Blinded
 6. Invisible Tears
 7. Otherside
 8. Beauty Within
 9. My Guardian Angel
 10. The Ocean
 11. A Crying Heart
 12. Mother (Piano Version)

Line-up:

 • Helena Iren Michaelsen – Zang
 • Jan Örkki Yrlund – Gitaar
 • Gerry Verstreken – Bas
 • Steve Wolz – Drums

Links: