Impact Approved – Into The Fray

Impact Approved is een belachelijk onbekende band uit Bremen, Duitsland. Even schetsen hoe onbekend deze is? Ik kreeg de promo in mijn poezelige handjes en die beweerde bij hoog en laag dat de band Into The Fray heette en diens album de titel Impact Improved droeg. Nou ja, gelukkig was dit misverstand snel verholpen want de melodeath die de band brengt is best aangenaam.

De debuutplaat van Impact Approved wordt zachtjes wakker met steeds luider klinkende strijkinstrumenten. Speciaal gedaan hoor. Na anderhalve minuut weerklinkt een oerschreeuw en zijn we vertrokken. Blast beats en diepe grunts vliegen me om de oren. Dit is stevige melodieuze death, precies zoals Gandhi en de Dalai Lama deze graag horen. Deze Flame Of Madness kent trouwens ook een lekkere groove. Ik ben eigenlijk positief verrast want ik had me eerlijk gezegd aan een portie bagger verwacht.

Ook de volgende nummers snijden doorheen mijn trommelvliezen alsof deze van boter zijn gemaakt. Zanger/grotbewoner Philipp Kock loopt echt kans op een chronische keelaandoening als hij zo blijft zingen. De overige bandleden tonen zich trouwens ook uitstekende muzikanten. Drummer Uwe Reese heeft een drumstijl die hem ieder optreden minstens vijf liter vocht kost, Armin Witt creëert als enige gitarist in de band een hele volle sound en bassist Maurice Zwoch breit de hele boel vervolgens lekker aan elkaar.

Ik heb eigenlijk op het volledige album geen enkel slecht nummer aangetroffen. Nummers als Bodybag klinken – weinig verrassend gezien de titel – lekker agressief, terwijl tracks als Final Stand volledig de kaart van de melodie lijken te hebben getrokken. De Scandinavische school heeft dus een grote “impact” op de muziek van Impact Approved. Ja, gun mij deze flauwe gewoon. 

Zoals ik reeds aangaf, vond ik op de hele plaat geen slecht nummer. Dit wil echter niet zeggen dat het allemaal van wereldkwaliteit is natuurlijk. Ligt het aan de productie of aan de muziek zelf? Combinatie van beiden denk ik. Non Servium is hier een duidelijk voorbeeld van. De structuur van het hele nummer is goed gevonden en ik voel dus wel waar de band heen wil, maar de compositie klinkt nogal warrig en vluchtig uitgevoerd. Veel nummers lijken elkaar ook wat te herhalen, dus wat meer variatie in de muziek brengen kan Impact Approved flink vooruit helpen in de toekomst.

Impact approveds debuutalbum is wat mij betreft zeker ‘approved’. Ik kan de flauwe grappen echt niet laten. Sorry, geen sorry. Dit is simpele, doch bevredigende melodeath. Beetje rudimentair uitgevoerd bij momenten, maar wel met passie en overtuiging gebracht. Ik heb veel geduld en waardering voor beginnende bands als deze. De band brengt een overtuigend verhaal en moet dus de kans krijgen om te groeien.

Score:

75/100

Label:

Wormhole Death, 2021

Tracklisting:

 1. Flame Of Madness
 2. Golden Age
 3. Last Good Fight
 4. Bodybag
 5. Final Stand
 6. Non Serviam
 7. Voidgazer
 8. Divide Et Impera
 9. Maker’s Hand

Line-up:

 • Maurice Zwoch – Basgitaar
 • Uwe Reese – Drum
 • Armin Witt – Gitaar
 • Philipp Kock – Zang

Links: