Immortal Bird – Thrive On Neglect

Op dit tweede volledige album voegt Immortal Bird diverse stijlen samen tot een uiterst intens amalgaam. De drums zijn geworteld in snelle death metal tot grindcore. Daaroverheen legt nieuwe gitarist Nate Madden vaak dissonante leads die we toch eerder gewoon zijn te horen van vooruitstrevender blackmetalbands als Blut Aus Nord, hoewel we ze – zij het minder aan de oppervlakte – ook hoorden in de laatste Obliteration. Ze worden afgewisseld en soms zelfs omgevormd tot deathmetalriffs, maar echt beuken en stampen doet het minder vaak. De verwijzing naar Cannibal Corpse in het schrijven bij de promo kan ik dan ook niet helemaal volgen. De referenties naar Pig Destroyer en Full Of Hell dan weer wel vanwege de furieuze haat in de zang van zangeres Rae Amitay. Je begrijpt: het is een explosief mengsel dat de dame en heren uit Chicago hebben ingeblikt.

En dan heb ik nog niet de invloeden van andere bands als Gojira, Obscura en Cult Of Luna genoemd. De laatste twee denk ik al te horen in de eerste song Anger Breeds Contempt. De track begint nog als heftige powerviolence, inclusief bijhorende break met stevige baspartij, maar even later wordt het allemaal wat weidser en opener om vervolgens door te trekken met een riff die zo op Diluvium had kunnen staan. In hetzelfde nummer komen nog een paar seconden jazz en wat piepende mathcore voorbij. Gojira horen we nog het meest in Vestigial Warnings. Het is een song die met zijn hoge tempi en kronkelende atonaliteit eerst in het geheel niet aan de Fransen doet denken, maar na vijf minuten omslaat in een lekker potje groovende, industriele metal waar de band van de broertjes Duplantier patent op hebben.

Ondanks al de aan te wijzen invloeden staat Thrive On Neglect (meer dan) voldoende op eigen benen. Dat komt vooral door de ongeremde overtuiging waarmee Immortal Bird tekeer gaat en de heldere productie waarin deze tot ons komt. Minstens zo belangrijk is dat de band in alle razernij voldoende pakkende passages weet in te bouwen. Het eerder genoemde ‘Gojira-moment’ is daar slechts één voorbeeld van. Andere zijn de meeslepende laatste minuten van Avolition, met zijn meer dan zeven minuten en zijn pakkende riff de belangrijkste pijler van het album, en het aangrijpende Aero Zeppelin-intro van het daaropvolgende Solace In Dead Structures. Ook het fraaie artwork draagt bij aan de positieve totaalindruk van Thrive On Neglect.

Het album duurt slechts 38 minuten, maar is zo intens dat dit eigenlijk wel prima is. Ieder ander dan de meest geharde liefhebber zal de muziek van Immortal Bird toch vooral met mate tot zich willen nemen.

Score:

86/100

Label:

20 Buck Spin, 2019

Tracklisting:

 1. Anger Breeds Contempt
 2. House Of Anhedonia
 3. Vestigial Warnings
 4. Avolition
 5. Solace In Dead Structures
 6. Quisquilian Company
 7. Stumbling Toward Catharsis

Line-up:

 • Rae Amitay – Vocalen
 • John Picillo – Basgitaar
 • Matt Korajczyk – Drums
 • Nate Madden – Gitaar

Links: