Im Nebel – Vitriol

Im Nebel – Vitriol
Haarbn, 2008

Uniek is dit. Via het Russische label Haarbn komt de Georgische band Im Nebel uit de hoofdstad Tbilisi met hun debuut Vitriol. Georgië ken ik alleen van de kleine oorlog met Rusland dit jaar, en enkele sportmannen. Toch brak het land in november muzikaal door met de winst op het Junior Eurosongfestival, namens de bijtjes van Bzikebi met het beestige nummer Bzzz.

Im Nebel speelt in het Duits (waarschijnlijk ook genoemd naar het übermooie gedicht van Herman Hesse), en qua genre zitten ze in de melodische black metal. Ze verklaren zelf dat ze een progressief spel spelen. Ik weet niet wie naast de taal ook de stijl bepaalt, maar hij heeft alleszins kennis van zaken. Ieder nummer bevat een semi-akoestische passage, meestal de intro. De tenor in IC Vortex-stijl die er bij komt kijken is op het randje van pathetisch, maar dat komt onder de noemer “progressief” te staan.
Daarnaast zijn er nog versnellingen in ieder nummer, de een al wat verder uitgesteld dan de ander. Mid-tempo klinkt het wat krakkemikkig en gekunsteld, maar up-tempo is het heftig en sfeervol. In de betere stukken is het een souvenir aan Carpe Tenebrum, Mirrored Hate Painting. Verder is het vooral geripte Dimmu Borgir wat de klok slaat.

Een plaat voor liefhebbers van een Carpe Tenebrum met een “progressief” kantje. Ik heb al beter gehoord, maar evenveel slechter. Voor een groep uit Georgië is het eindresultaat best goed, globaal gezien een bijna sub-topper.

Tracklisting:Nebel

 1. Intro
 2. Incosistent Thoughts
 3. Faded Mankind
 4. Zeitgeist
 5. Unbeliever’s Script
 6. The Journey to the Center of I
 7. Exodus

Line-up:

 • Vasil Doiashvili – Vocals
 • Michael Lenz – Guitar, Vocals
 • Sergiy Ermolaev – Bass
 • Helen Chobanyan – Keyboards
 • Dima Mazmanov – Drums

Links: