Illvilja – Mörkret

De meeste lezers van Zware Metalen hebben schijt aan crustbands. Maar ik ga u zeggen: crustpunk heeft ook schijt aan u. Gestaag gaat een band als Illvilja door met melodieuze crustpunk maken zoals dat de Zweden betaamt. Op deze EP, genaamd Mörkret, doet de band dat bovendien behoorlijk verdienstelijk. Ten opzichte van het opgefokte Livet (2019) hoor je hier bijvoorbeeld een stuk minder d-beat en meer neerslachtigheid, black metal en melodie.

Zwartgeblakerd en bluesy is het geheel, en mid-tempo is het uitgangspunt. De band heeft twee zangers en dat is prima omdat deze band gewoon veel te vertellen heeft. Muzikaal vooral, want de teksten zijn niet al te best te verstaan. De beide vocalisten fokken elkaar echter lekker op en geven elkaar de ruimte om hun frustratie uit de tenen te laten komen en om te zetten in ongeremde grommen en keelkrachtpatserij. Of zoals mijn vriendin opmerkte:”Gaat daar iemand dood ofzo?”

Toch is Illvilja geen band die overdrijft. Het is een band die gitzwarte agressie omzet in depressie. De gitaren zijn wat gelaten ingespeeld, terwijl de vocalen juist urgentie brengen. Gevoel voor melodie zit er zeker in, met heldere gitaren op Härskaren die in mineur de boel bij elkaar janken. Op opener Mörkret hoor je ook gelijk de kracht van dubbele gitaren die met elkaar een melodieuze geluidsmuur optrekken. Förgöraren start met een snelle blackmetalriff met op de achtergrond koorzang. De wanhoop klinkt uit de vocalen, waarbij de stem hoog overslaat. Echt een geweldige bezieling zit hierin.

En dan hoeft de muziek niet eens bijster ingewikkeld, technisch of zelfs strak ingespeeld te zijn… Het is gewoon een kwestie van op elkaar ingespeeld zijn, met een liefde voor melodie en depressie. De accenten worden duidelijk gelegd, ook in de mix waarin de boel er stellig uit mag klappen wanneer de band zijn punt wil maken. Den vidrige begint eveneens met een blackmetalriff. Hier gaat de band vlotter te werk met een hoop dubbele pedalen. Ineens sterft de muziek op dramatische wijze uit en volgt een regenachtig folkoutro op een akoestische gitaar, met een paar keyboardgrondtonen. Prachtig, het doet aan Shining denken.

Mörkret mag dan ‘de duisternis’ betekenen, het is een lichtpuntje in de melodieuze crustpunk van 2021. Het album barst van de heerlijke mineurlijnen die worden vergezeld van ondersteunend crustdrumwerk en bezielde vocalen die er net iets te dik bovenop gemixt zijn. Meer heeft een mens toch niet nodig? Ik zet hem nog eens op. Zou u ook moeten doen. Luistertip? Probeer eens van 0:00 tot 18:08 minuten.

Label:

Halvfabrikat Records & Phobia Records, 2021

Tracklisting:

  1. Mörkret
  2. Härskaren
  3. Förgöraren
  4. Den vidrige

Line-up:

  • Ante – Vocals
  • Sebben – Vocals
  • Johan – Gitaar
  • Niklas – Gitaar
  • Kim – Basgitaar
  • Tommy – Drums

Links: