Illum Adora – Ophidian Kult

In februari 2019 kwamen de Duitsers van Illum Adora, ook via Folter Records, met het debuutalbum  …Of Serpentine Forces. Dit bleek een meer dan aangename kennismaking met een eerder melodische blackmetalvariant die me nauw aan het hart ligt. Ruim een jaar later werd dan de EP Infernum Et Necromantium aangeleverd met muziek die volledig in de straat lag van het eerdere werk. Werk dat gebaseerd is op, moest je het nog niet doorhebben, de jaren ’90 Scandinavische black metal.

Dit Ophidian Kult bevat negen nummers, de vinylversie telt er echter eentje meer. De heren bleken tijdens het opnameproces erg bedrijvig en namen maar liefst in totaal vijftien nummers op. Volgens de platenboer komt er dus nog een EP aan, ergens in 2022. De titel is ook al bekend, Miasma Of A Damned Soul en zou muzikaal een brug slaan naar de jaren ’90 Griekse black metal. Maar daar zijn we nog niet.

En in de gekende traditie wordt er geopend met een kabbelend watertje en een sterk akoestisch thema, dat bij een eerste luisterbeurt wat rommelig overkomt. Een gesproken woord plaveit samen met de synth alvast het bruggetje over het water. Profanation On Command laat een typisch arsenaal aan melodische riffjes horen die aan een opzwepend tempo worden gebracht. Ook nu weer is de heer Hurricane Hellfukker in goede doen en spuugt hij zijn teksten zwartgallig uit over het muzikale geheel.

Op de vorige platen kon je hier en daar wel wat botergeile riedeltjes terugvinden. Op deze plaat is er enkel het einde van Dark Tower Of Gorgoroth dat voor deze benaming in aanmerking komt en dan is de spoeling natuurlijk dunnetjes te noemen. Verder valt het op dat er behoorlijk wat gefietst wordt in de verkeerde richting. Ik bedoel hiermee dat het gitaarspel niet helemaal consistent valt te noemen. Dan weer krijg je meer dan degelijke riffs te horen om vervolgens terecht te komen in wat flets gepielewiel dat nergens naartoe lijkt te gaan. Luister naar Nausea. Braken moet ik nu niet echt van dit nummer maar het had toch anders gekund. En verder? Verder gebeurt er op het vervolg van de plaat maar bitter weinig interessants. Misschien is het nog vermeldenswaardig dat de keyboard- , synth- en pianopartijen net als de cleane zang niks of niemendal bijbrengen.

Tja, qua productie kan het allemaal wel beter. Maar dat is het niet, de heren moeten misschien ook wat meer werken aan het wat strakker inspelen van de muzikale materie, nu komt het in het geheel wat rommelig over. Je kan het ook gewoon de old-school-vibe noemen natuurlijk, aan jullie de keuze. Voor mij is deze plaat in vergelijking met de vorige releases van deze band, eerder een teleurstelling.

Score:

60/100

Label:

Folter records, 2021

Tracklisting:

 1. Last Gaze Upon the Wintermoon
 2. Profanation On Command
 3. Dark Tower Of Gorgoroth
 4. Nausea
 5. Tief Unten
 6. Folter
 7. Messiah To Purgatory
 8. Winds Of War at Holocaust Sky
 9. Lost In Reverie

Line-up:

 • Hurricane Hellfukker – Zang, samples
 • Mortüüm – Drum, percussie
 • Jormundgand – Bas
 • Kommando Werewolf – Gitaar
 • Rens – Gitaar
 • Häxa – Keyboard, synth, piano, zang

Links: