ILLT – Urhat

Noorwegen heeft vaak interessante creatievelingen en ja hoor, ik heb er weer één gevonden! Ditmaal de beurt aan de componist (van filmuziek) en gitarist, Roy Westad. Met name bekend om zijn composities voor verschillende Noorse films en series, maar stiekem ook groot liefhebber van metal. Zodanig, dat de beste man debuteert met zijn ‘alter ego’ (lees: project), genaamd ILLT. Het debuutalbum heet Urhat (grof vertaald betekent dat oude haat) en belooft een ware mix van extreme metal te zijn. Afgaande op de lijst aan sessie-en gastmuzikanten zijn wij in voor een traktatie van jewelste.

Wie zijn dan die sessie-en gastmuzikanten, vraagt u? Dat is Björn Strid (Soilwork, The Night Flight Orchestra, Act Of Denial) als zanger. Voor de lead-gitaarpartijen zijn Karl Sanders (Nile) en Kjell Karlsen, a.k.a Mr. Damage (Chrome Division) aangeschoven als gast en niemand minder dan Dirk Verbeuren (ex-Soilwork, Akroma, Cadaver, Megadeth, The Project Hate MCMXCIX) op de drums. Roy zelf voorziet de plaat van de ritmegitaren en basgitaar.

Een ware mix van extreme metal komt duidelijk naar voren in de tracks. Al gelijk met Millenial Judas wordt er een omineus sfeertje neergezet in de stijl van doommetal aan het begin en verderop in het nummer de omschakeling naar groovende doch stevige death metal. Ook valt er zo hier en daar een vleugje black metal te bespeuren, alsook… tja, laat ik het maar black ’n roll noemen. Pure haat en verderf zet door in Sons of the Northern Lights en we horen Dirk flink tekeer gaan op het drumstel en Björn schreeuwt de longen uit zijn lijf. Deze track lijkt wat meer black georiënteerd in de basis, terwijl het ook de uithoeken van atmosferische en melodische metal opzoekt. Hier zit ook een heerlijke gitaarsolo in trouwens, en ook een akoestische onderbreking net na de solo. Moddervet!

De track Scythian King is weer een heerlijke combinatie van death- en blackmetal met een lading groove. Als ik mij niet vergis heeft Karl hier de gitaarsolo ingespeeld en die klinkt heerlijk smerig. Blood of the Unbeliever neigt weer meer naar melodische, atmosferische black en heeft een ontzettend sterke openingsriff. De gitaarsolo in deze track heeft dan wat meer rock-invloeden (afkomstig van Kjell?), wat ietwat apart klinkt in de context van deze muziekstijl, maar toch ook een bepaalde charme met zich meebrengt. De plaat om ’s ochtends mee wakker te worden is toch echt Every Tree A Gallow. Man, wat begint dat met een bak geweld! Stel je eens voor dat dat het geluid van de wekker is. Ook hier zit een ontzettend rock-achtige gitaarsolo in wat opnieuw zo’n apart contrast geeft. Het einde van het album, de track The End of All Things, start kalmpjes met een akoestisch gitaarstukje, maar gaat al gauw over naar een opbouwende climax. En de climax is groove op een laag tot mid-tempo en meeslepende melodielijn. Toch zit ook hier een stukje black en brute death in verweven.

Wat maakt deze plaat nog meer zo interessant? Allereerst dat ik Björn nog nooit zo smerig en vol gruwel heb horen schreeuwen. Ik wist niet dat die beste man het in zich had. Niet slecht! Ook Dirk Verbeuren maakt enorm indruk met zijn drumkunsten. Zoveel snelheid en harde stukken en dan toch zoveel pocket hebben en de groove weten te vinden in de ritmes. Het gitaarwerk (zowel ritmepartijen als leadpartijen) is ijzersterk en lekker dynamisch. De productie is ook van een hele hoge kwaliteit en elk instrument is kraakhelder te horen. Daar ligt denk ik ook mijn enige kritiekpuntje: de gitaren klinken iets te helder en zuiver van geluid. Het had van mij nog wel een tandje rauwer gemogen met deze extreme stijl.

Verder helemaal niets verkeerd aan dit zeer interessante debuut van deze Noorse filmmuziek-componist. Een mix van verschillende extreme metal, ingespeeld door een groep doorgewinterde muzikanten, en een concept dat zich absoluut leent voor meer. Dan heb je een goed debuutalbum te pakken. ILLT heeft dit voor elkaar gekregen met Urhat en ik kan alleen maar hopen dat dit project ook gauw live optredens gaat doen! Deze plaat en muziek verdient een podium.

Score:

83/100

Label:

Indie Recordings, 2021

Tracklisting:

 1. Millennial Judas
 2. Sons Of The Northern Lights
 3. Scythian King
 4. Blood Of The Unbeliever
 5. Every Tree A Gallow
 6. The End Of All Things

Line-up:

 • Björn Strid – Zang
 • Roy ‘ILLT’ Westad – Gitaar, basgitaar
 • Karl Sanders – Gitaar (gast)
 • Kjell Karlsen – Gitaar (gast)
 • Dirk Verbeuren – Drums

Links: