Illness – Schizophrenic Kingdoms

Dit Noors/Poolse collectief Illness, dat het levenslicht zag ergens in een psychiatrische instelling in 2001, brengt hun nieuwste gestoorde boreling opnieuw uit in eigen beheer. Dit oncontroleerbare kind kreeg de geestige naam Schizophrenic Kingdoms mee. Als je de discografie van deze heren erop naslaat dan zie je al snel waar hij de scheermesjes vandaan heeft. Inderdaad, de obscure eerder psychiatrische kanten van de menselijke geest. Het vorige album Mental Carnage kwam uit in 2019 en deze nieuwe boreling is ditmaal wel geen volledig album maar een EP geworden. Er staan vijf nummers op verzameld, doch eigenlijk vier eigen en een Thorns cover. Ik focus me op de eigen nummers. Het belooft een gestoorde janboel te worden, ik ben benieuwd.

Na een licht gestoorde intro, krijg je al meteen alle ellende over je heen middels Insanity. Een nummer dat zich kenmerkt door iel en gestoord keyboardspel dat de aandacht naar zich toetrekt. Ziekelijk is het in ieder geval, bijna angstaanjagend, wat natuurlijk ook gewoon de bedoeling is. Je moet het idee en het gevoel krijgen dat je door de gangen van een verlaten psychiatrisch ziekenhuis wandelt en zo geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld achtergelaten boodschappen van voormalige bewoners. Een koude wind vergezelt je op je wandeltocht en brengt je eveneens langs een wat klassieker aanvoelend blackmetalnummer, hoe kan het ook anders met een titel als Black Schizophrenic Metal. De gekozen samples snijden diep in je polsen en ondersteunen de gedachte dat we toch erg kort en zonder reden op deze wereldbol zijn gedropt.

Voor fans van Mysticum, Dark Space, Thorns en andere vrienden zeker het beluisteren waard. Een doosje escitalopram of alprazolam iemand?

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Entrance
  2. Insanity
  3. Black Schizophrenic Metal
  4. Kingdom Of Rats
  5. Ærie Descent (Thorns cover)

Line-up:

  • Carrion – Gitaar, keyboard, samples
  • Gulnar – Gitaar, zang, sampes
  • Aro – Bas
  • Nerexo – Drum (sessie)

Link: