Ill – Ill

Zelf noemen de heren van Ill hun muziek psychedelische lounge black metal. Of dit klopt weten we na het aanhoren van de muziek op deze nieuwe plaat. Een plaat die de opvolger is van Tabescas Utinam Dei Volentibus uit 2015. Een album dat me toen niet kon bekoren door het te vaak vastlopen in hetzelfde stramien en het te lang doorbreien met hetzelfde garen.

Jammer dat de nieuwe plaat nu pas op onze redactie verschijnt. Deze werd immers al in juli van 2021 uitgebracht via het net als Ill Belgische Sounds Of Hell-label. Een tik op de kont voor de promoboer als je het mij vraagt. Daarnaast ook een tik tegen de kont voor de band omdat je op de elektronische snelweg maar bitter weinig muziek van deze heren terugvindt. Is dit nog van deze tijd? Of zit ik mis? Ill bestaat dan weer uit een arsenaal oude krijgers. Je kan er onder andere ex-leden van Natan, Demonic Empire en Quaedt in terugvinden. Op zich allemaal bands die op heden niet meer bestaan en hier en daar hun sporen hebben nagelaten in de blackmetalondergrond.

Ill, het album, draagt vijf nummers op zich en omvat een totale speeltijd van net over het half uur. Openen doen de heren met inderdaad een atmosferisch, psychedelisch aanvoelend eerste nummer, Vermoorden. Lekker gelaagde opbouw wel, maar dit neemt niet weg dat de productie toch bijzonder dunnetjes mag genoemd worden. Het klinkt behoorlijk klinisch allemaal zeker de drum wat toch erg jammer is. Ook de baspartijen zijn eerder dof en plukkerig dan vettig en kletterend. Gelukkig word je aandacht wat weggetrokken van die productie door de messcherpe screams die middels een arsenaal aan goed gekozen Nederlandse woorden het nummer verder doen ontplooien. De heren verkiezen de Nederlandse taal om hun bittere boodschap te brengen, wat een erg goede keuze is. Een nummer als Morgendood bijvoorbeeld meandert zo erg sterk verder op de ingeslagen weg. Een eenvoudig ritmisch tranendal golft doorheen het mistige landschap dat zich vormt met hulp van de mistroostige gitaar- en baspartijen.

Wat ook opvalt is dat elk nummer op een wat gezapige wijze lijkt van start te gaan. Zo ook Vals Ontwaakt. Het wordt hierdoor wat moeilijk de nummers van elkaar te onderscheiden. Soms krijg je ook het gevoel, zeker in dit nummer, dat er veel geluisterd werd naar de heer Kvarforth. Het brengen van een getormenteerde boodschap door middel van gevarieerde vocalen is tot kunst verheven door deze brave man. Het mag geschreven worden dat de heer Vladimir zijn uiterste best doet om zich te bekwamen in deze kunst. Ook een heerlijk glijdende solo in de De Drang en een gevoelige harppartij op het afsluitende Dodenmars, mogen zeker vermeld worden.

Een op zich redelijke plaat die het psychedelische duidelijk in zich draagt net als het atmosferische. In de fond blijft het echter wel een blackmetalalbum dat op een eenvoudig fundament werd opgetrokken en waar net ook de kracht wat zit. Voor de volgende plaat zou ik wel kiezen voor een warmere, professionelere productie teneinde de gelaagdheid en de opbouw van de nummers beter te kunnen vatten.

Score:

65/100

Label:

Sounds Of Hell, 2021

Tracklisting:

  1. Vermoorden
  2. Morgendood
  3. Vals Ontwaakt
  4. De Drang
  5. Dodenmars

Line-up:

  • Wolf – Drum
  • Dood – Gitaar
  • Vladimir – Zang
  • Danihell – Gitaar
  • Stof – Bas

Links: