IIVII – Colony

IIVII – Colony

Consouling Sounds, 2015

Josh Graham, de man die alles kan. Of toch veel. Hij is niet alleen hoofdbezieler van A Storm of Light, Red Sparowes en Battle of Mice, maar draaide ook lange tijd mee met Neurosis. Hij gebruikte zijn gouden neus voor visueel werk niet alleen voor de laatstgenoemde metalen titanen, maar eveneens voor concerten van onder andere Sleep, Florence and the Machine en, jawel, Drake. Hij voorzag Soundgarden van artwork en Eyehategod van een muziekvideo. Daarbovenop zit sinds begin deze maand IIVII, zijn soloproject, bij zijn cv gevoegd.

Colony, het debuut dat het Belgische Consouling Sounds onder de vleugels genomen heeft, is een muzikale vertaling van zijn sterke visuele prestaties. We krijgen geen zinderende post-metal, zelfs geen zinderende post-rock, maar een zwevende ambientplaat waarbij het verkennen van het heelal de rode draad vormt. Dit is geen lichte en heldere vorm van het genre, waarbij de waves en glitches zouden aanvoelen als je trommelvliezen die gestreeld worden. Colony is voornamelijk zwaarmoedig, met de constante geladen spanning van de stilte voor de storm.

iiviiccjoshgrahamweb

Graham weet maar al te goed wat hij doet. Een klein uur lang wordt de luisteraar met minutieuze precisie aan het nekvel vastgehouden, tot die zich er bijna comfortabel bij lijkt te voelen. Veel dynamiek is er niet te vinden, wat voor velen meteen het grootste manco zal zijn van deze plaat. Er lijkt veel op til te zijn, maar nergens komt het tot een adembenemende climax. Er zijn fantastisch getimede ritme-elementen te vinden, maar zonder de nodige aandacht is de plaat voorbij voor je goed en wel iets gehoord hebt.

Maar de doorzetters vinden een intens rustgevende schoonheid in deze plaat. De melancholie van eenzaamheid in een uitgestreken gebied. Graham weet keer op keer een al dan niet subtiel ingrediënt aan de muziek aan te passen of toe te voegen waardoor het net spannend genoeg blijft. De trance wordt vakkundig opgewekt en er wordt netjes gespeeld met harde geluiden die net niet storen (het gehak in de eerste minuten van Transmissions Illumine I, het dreunen in Signals From Home). De muziek is kolossaal en bombastisch, maar tegelijk ook subtiel en verfijnd. Het enige wat hier nog ontbreekt zijn begeleidende visuals.

Liefhebbers van naar muziek vertaalde sciencefiction en de donkere ambient-versies moeten dit in handen krijgen. Al de rest is hier geen hol mee verder.

Tracklisting:

iiviiccover

  1. Signals From Home
  2. Colliding Horizons
  3. Transmissions Illumine I
  4. Transmissions Illumine II
  5. Black Galaxy
  6. On the Shoers of Markarian 335
  7. Shaping Itself from Dust

Line-up:

  • Josh Graham – alles

Links: