Ignite – Ignite

In 2020 gaf Zoltán Téglás, toch wel hét gezicht van Ignite sinds 1994, aan dat hij de band zou verlaten. De hardcorepunkband uit Orange County groeide mede door de sterke en herkenbare zang van de Hongaar uit tot een begrip in het genre. Niet geheel zonder slag of stoot overigens, want Ignite heeft nooit standaard hardcore-formules in zijn muziek verwerkt en was daarmee ook altijd de vreemde eend in de bijt. Het hoge meezinggehalte tijdens de energieke optredens stond bovendien hoger op de prioriteitenlijst dan het afdwingen van kolkende moshpits. Des te lastiger was het nieuws dat Zoli de band ging verlaten, maar na wikken en wegen besloten de overige bandleden toch onder dezelfde naam door te gaan.

Zes jaar na het verschijnen van A War Against You (2016) en met een nieuwe zanger, brengt Ignite 2.0 zijn zelf-getitelde album uit via Century Media Records. Eli Santana is de man die grote schoenen heeft te vullen, hoewel de eerste single Anti-Complicity Anthem al snel liet doorschemeren dat de gitarist van Holy Grail zich nergens voor hoeft te schamen. Met een stem die minstens even melodieus en opgewekt klink als die van zijn voorganger, stemt het nummer positief en blijft de identiteit van de band gewaarborgd door het melodische gitaarspel en swingende drumwerk dat we altijd al gewend waren van dit gezelschap. De speelvreugde en gedrevenheid tijdens This Day, The Butcher In Me, favoriet Call Of The Dogs en The House Is Burning liggen vervolgens in het verlengde van deze single en het laatst verschenen album in zijn geheel. Opvallend is daarbij wel dat het vooral de ritmesectie is die zorgt voor de herkenbaarheid in de nummers, Eli Santana zelf blijft ondanks zijn frisse stemgeluid redelijk aan de vlakte en valt nergens op door écht zijn stempel te drukken. De nieuwe combinatie van muziek en zang zorgt op sommige momenten voor een Papa Roach-vibe.

Echter, wanneer de gitaristen het tempo wat terugschroeven resulteert dat in voortkabbelende nummers die weinig tot geen verrassingen in petto blijken te hebben. Zo bevatten The River, On The Ropes, State Of Wisconsin en afsluiter Let The Beggars Beg in de basis aardige ideeën maar vergeet Ignite door te pakken waardoor het nergens memorabel klinkt. Het belangrijkste uithangbord van de band blijft wel behouden, maar de rockende mix van punk en hardcore blijft te rechtlijnig en constant zonder échte pieken te kennen. De eindconclusie is dat dit zevende studio-album van de Californiërs na enkele luisterbeurten al wat begint te vervelen. Afgezet tegen het vorige album met Zoli zit daar overduidelijk een verschil, maar ook als we die vergelijking loslaten en Ignite zouden zien als debuut van een nieuwe band, blijft het niets meer dan een aardige plaat. Wel lekker voor in de auto nu we de zon weer wat vaker zien, want het feelgood-gehalte van de muziek ligt wederom hoog.

Score:

72/100

Label:

Century Media Records, 2022

Tracklisting:

 1. Anti-Complicity Anthem
 2. The River
 3. This Day
 4. On The Ropes
 5. The Butcher In Me
 6. Call Of The Dogs
 7. The House Is Burning
 8. Enemy
 9. State Of Wiscinson
 10. Let The Beggars Beg

Line-up:

 • Eli Santana – Vocalen
 • Brian Balchack – Gitaar
 • Kevin Kilkenny – Gitaar
 • Brett Rasmussen – Basgitaar
 • Craig Anderson – Drums

Links: