Idol Of Fear – Trespasser

Op het eerste gehoor is het Canadese Idol Of Fear een uiterst mysterieus gezelschap, bestaande uit een bende Satanaanbidders. En hoewel ik denk dat die omschrijving niet volledig mank gaat, is het te simplistisch om de band op die wijze in een hokje te proppen. Idol Of Fear bestaat als sinds 2013 en heeft naast een demo al eerder een tweetal schijven geproduceerd. Het in 2014 uitgebrachte All Sights Affixed, Ablaze en het in 2018 verschenen Grave Aperture kregen zeer positieve kritieken in de schrijvende pers. Helaas is er op Zware Metalen nog niet eerder over geschreven. Daar komt nu gelukkig verandering in.

De anticipatie vanuit de promo is groot voor mij als redacteur. Idol Of Fear is namelijk geschikt voor fans van Behemoth, Shining en Deathspell Omega. Alsjeblief (!), wat een uiteenlopende plaat moet dit dan wel niet zijn. Laat ik eenieder snel uit de droom helpen, de gelijkenis met Behemoth of Shining hoor ik zeer zeker niet terug. En over Deathspell Omega valt wat te zeggen, maar Trespasser doet mij veel meer denken aan de Poolse band Mgla, niet qua snelheid, wel qua sacrale sfeer en teksten. Bezwerend, mysterieus en voortslepend, zo zou ik in zijn algemeenheid deze plaat willen duiden. Mijn verwijzing naar Mgla hoor je nog het best terug in Angel Dust en In the Cold Light of Dawn. Daarbij mag trouwens gezegd worden dat dit een ware groeiplaat bij uitstek is. Ik betrap mezelf erop dat ik er na de zoveelste luisterbeurt steeds meer van kan genieten. Alsof bepaalde puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Al met al een beste plaat, maar geen grensverleggende topper. Idol Of Fear laat op Trespasser vooral horen dat men erg goed is in het scheppen van een onheilspellende sfeer, waarbij het licht van de duisternis vooral centraal staat. Een vrij monotoon, doch overtuigend (en verdorven) stemgeluid dicteert vooral cryptische teksten met veel ruimte voor eigen interpretatie. De gitaren worden gebruikt om de sfeer enorm te versterken, vooral door het volgen van duistere en/of sombere riffs. Het drumwerk is afgemeten, getemporiseerd, haast plechtig en ontdaan van alle overbodige franje. Verwacht dus weinig fills. Dit is puur, mystiek, koud en tegelijkertijd ook bijzonder intrigerend. Maar bovenal is het erg effectief: het doel (on)heiligt de middelen.

Score:

84/100

Label:

Somnolence Productions, 2022

Tracklisting:

 1. The Flayed Horizon
 2. Angel Dust
 3. Cheirotonia
 4. Phantom
 5. Trespasser
 6. In the Cold Light of Dawn
 7. Alone with You
 8. All Which Can Burn
 9. Endless

Line-up:

 • Austin – Zang
 • Dave – Gitaar
 • Kalei – Bas
 • Doug – Drums

Link: